fredag 9 januari 2009

bvc = kurvfanatiker

Maria går inte upp i vikt, tycker bvc.
Jodå, upp går hon, men inte tillräckligt fort.
Det började när hon var på 3månaderskontroll, då hade hon nästan inte gått upp nånting.
Fick då order att amma som en tok och sen komma och väga igen ganska snart.
Vid den nya vägningen hade hon gått upp nästan för mycket istället.
Så då var det lugnt igen.
Men igår var jag på kontroll igen och då hade hon återigen inte gått upp tillräckligt, när hon hade ätit efter "egen vilja" om man säger så.
Bvc-tanten blev då jättenojjig och tyckte att egentligen så rekommenderas det ju att man ska börja med smakportioner vid 6 månader men nu kunde jag börja snart, för flickebarnet följer ju inte sin kurva.
Fast sanningen är att hon har bytt kurva. Men det får man tydligen inte göra, enligt bvc.
Man måste följa sin egen kurva till punkt och pricka!
Att flickebarnet har storlek 68 i kläder och snart 74 och är jättepigg och glad hela tiden, det spelar ingen roll.
För det syns ju inte på kurvan!
Jag är så himla trött på det där kurvsnacket.
Kurvor hit och dit hela tiden.
På bvc i min förra kommun så var de nästan lite för slappa istället, när man var orolig för nåt så var svaret återkommande "det är ingen fara, så är det ibland" eller "det går över".
Bara barnet åt, kissade och bajsade så var allt okej.
Men här är dom ju helt galna.

Jag tycker det känns helt fel, vad hon säger.
För första gången tycker jag att det känns helt rätt att amma och jag skulle kunna göra det hur länge som helst, jag vill inte alls börja med smakportioner förrän 6 månaders ålder.
Och så kommer hon där och stör och pekar på sina jävla kurvor.
Det är inget fel på Maria! Herregud. Hon har väl bytt kurva, är det helt förbjudet?
Hon VÄXER ju i allafall, det märker jag ju, hon har ju snart storlek 74, hon är större än vad båda dom andra två var i samma ålder.
Och som sagt var, gladare och piggare bebis får man ju leta efter.
Och nu när amningen funkar så bra, varför störa nåt som funkar?
Tänk om vi börjar med gröt eller nåt så vill hon inte amma längre sen.
Och jag HAR ju mat, "problemet" skulle i så fall vara att hon äter för kort stund, problemet ligger inte hos mig.

Usch va arg och ledsen jag blir, när jag tyckte att det funkade så bra för en gångs skull, så ska hon komma där och oroa.
Finns det nåt bra med bvc över huvud taget, förutom vaccinationer och ett telefonnummer man kan ringa i nödfall?
Jag har aldrig då haft nån direkt nytta av dem.
Trams är vad de är!

6 kommentarer:

Lise sa...

Nej gå på allmäntillståndet tycker jag. Om amningen fungerar bra så fortsätt med det. Du säger ju själv att hon växer, och du känner faktiskt din dotter bäst. Nu går hon ju upp, och det är huvudsaken. Bvc är ju inte allvetande ;)

Johanna sa...

*fnys* min tredje son var precis likadan och det var samma jäkla tjafs där. Han är nu snart tre och tämligen normal skulle jag vilja säga. Finns ju faktiskt en anledning till att man ändrade rekommendationerna från fyra till sex månader. De kan ju lägga till "få mammor nojiga" på meritlistan.
Och....fortsätt amma, det ger så mycket för både barn och mor.

Ha det gott!

Johanna sa...

*fnys* min tredje son var precis likadan och det var samma jäkla tjafs där. Han är nu snart tre och tämligen normal skulle jag vilja säga. Finns ju faktiskt en anledning till att man ändrade rekommendationerna från fyra till sex månader. De kan ju lägga till "få mammor nojiga" på meritlistan.
Och....fortsätt amma, det ger så mycket för både barn och mor.

Ha det gott!

Jemima sa...

Bara trams. Förmodligen hänger din BVC-tant inte med i sin tid! Hennes kurvor är gjorda efter barn som flaskmatats (födda på 70-talet). Barn som ammas hoppar mellan kurvorna och växer ryckvis.

Säg åt bvc-tanten att sluta prata strunt och gå hem och läsa på lite bättre i stället. Rekommendera att hon går in på www.amningshjalpen.se där hon tex kan läsa detta:

"Barnet kan växa långsamt av genetiska faktorer. Barn med olika etnisk bakgrund växer till exempel olika. När man jämför tillväxt i olika länder väger indiska barn mindre och kinesiska barn är kortare.

De tillväxtkurvor som vi använder på sjukhus och barnavårdcentraler innebär att vi har bestämt oss för vad som är normalt och därmed friskt. Men naturligtvis finns det inte några exakta gränser mellan sjukt och friskt.

Varje barn har rätt till sin egen tillväxtkurva har WHO slagit fast.

Ett barn kan ligga långt under medellinjen på tillväxtkurvan och ändå vara helt friskt. Det självklart viktigaste är naturligtvis att barnet ter sig piggt och friskt och inte var det befinner sig på en kurva.

De kurvor som BVC använder för att övervaka svenska barns tillväxt är från år 2000. Eftersom tillväxtkurvorna ska kunna illustrera barnets tillväxt fram till 18 års ålder är barnen som utgjorde underlag för kurvorna från år 2000 födda på 1970-talet. När kurvorna skulle uppdateras fick alltså barn födda då amningsfrekvensen nådde botten utgöra underlag. "

hönsmamman sa...

Har heller inte haft nån nytta av bvc. Antingen "det e helt normalt, det går över" eller "du måte börja ge ungen mat"-hysteri. Numera går jag enbart dit o får sprutor that's it typ!

Hej förresten, ny här *S*

Elisabet sa...

TACK så mycket för dessa kommentarer! Det var skönt att höra!