måndag 2 mars 2009

Ährrm, hur hantera detta

Nu skäms jag, för nu ska jag skriva en lite dum sak.

Jag vet inte riktigt hur jag ska agera. Satt och vek tvätt. Marias kläder. En brun tröja med rosa hjärtan på. Tröjan är fin och bra kvalité, så skit samma att den var pluttinuttig. Hjärtan syns inte så mycket i alla fall.

Elias kom då och tittade på kläderna och ville hjälpa till. Fick syn på hjärt-tröjan. Blev exalterad och sa; "Vilken fin tröja bebisen har mamma! Med hjärtan! Elias vill också ha tröja med hjärtan!".

Jag visste inte vad jag skulle svara. Okeeeej... vad göra åt det nu då? Han har ingen sådan tröja. Men han tycker alltså att det är fint. Han är klädgalning i allmänhet. Vill alltid välja sina egna kläder på morgonen och älskar att följa med i affärer och bestämma vad vi ska köpa åt honom. Ofta blir det kläder med Disneyfigurer eller verktyg på. Hyfsat könsneutrala grejer. Det enda som jag aldrig skulle köpa åt honom är murriga kläder med monster på eller någon ointelligent text (som tex "Boys will be boys").

Och nu vill han alltså ha en tröja med rosa hjärtan på.

Jag ogillar att klämma in små barn i könsroller och jag ogillar att småflickor ska vara pluttinuttiga och att pojkar ska vara tuffa, det är ett känt faktum som jag icke ger vika för. Jag skulle lätt kunna klä på min flicka marinblå kläder med fordon och verktyg på, inga problem alls. Men nu, inför sonens önskan, känner jag mig lite tveksam.

Varför egentligen? Låt ungen ha på sådana kläder om han gillar det. Alla vet ju att han är en kille ändå. Vad är det som är konstigt?

Ja, vad är det egentligen som är konstigt? Varför kan han inte ha en tröja med hjärtan på? Vad är det som klingar fel? Jag vill inte forma honom till att bli något som han kanske inte vill vara, jag vill inte pressa in honom i ett mönster och en given mall, jag vill att han ska vara ett barn, precis som jag vill att min dotter ska vara ett barn. Varför kan han då inte bära en sådan tröja i egenskap av ett barn?

Det är något som tar emot. Jag fattar inte varför. Är det för att jag är rädd vad alla andra ska tycka? Varför?

8 kommentarer:

Elin sa...

Hittade din blogg genom FL, och verkligen älskar den! Du skriver så himla bra och jag känner att jag bara vill läsa mer och mer. Så därför har jag självklart lagt till den på bloglovin :)

Jag vet inte vad jag ska tycka med pojkar och tröjor med hjärtan, eller jo...jag tycker att det är ok! Men jag vet att min sambo skulle inte gilla om jag tog på våran son en sån tröja ;)

ha en fin kväll!
Kram

Annelie sa...

Ja vad f-n låt pojken ha tröjor med hjärtan och leka med barbies om han vill. Bara han är nöjd!

Elisabet sa...

Elin: tack va kul!! :-)


Ja, leker med dockor gör han ju redan, inget konstigt i det :-)
Tänker mest bara på, hur reaktionen blir på dagis om han kommer dit i "tjej-tröja". De andra barnen bryr väl sig inte, de är så små, men personalen då. Fast de "får" väl inte bry sig egentligen, det är ju inte deras ensak...
Jag är en sån himla fjant som ska bry mig om vad folk tycker jämt. Suck.

Katja sa...

Låt honom ha en tröja med hjärtan, det är ju fint :) Tror inte att någon kommer att tycka att det är "fel".

Micke sa...

Elias är så cool endå så ingen kommer våga reta honom. Någon måste ju börja, annars blir det aldrig neutralt med såntdär. Elias är nog rätt person. Sen när han är vuxen så kommer alla män ha tröjor med hjärtan.

Jemima sa...

Jag har en me&i-tröja som är brun med vita hjärtan och rosa kant, den kanske han kan ärva från Lydia. :D

I den åldern spelar det ju ingen roll men jag vet att jag hört andra kollegor vars killar i 4-5 årsåldern fått kommentarer på dagis eller i skolan av de andra barnen att de haft "tjejkläder".

Jag tror faktiskt att barn liksom "letar" efter sätt att skilja på pojkar och flickor, för att kunna könsbestämma sina lekkamrater. Jag märker det på mina barn när de varit i den åldern att de gärna vill poängtera att "den och den är en pojke" eller "jag är en flicka". Det är inte alltid det syns på ansiktet eller frisyren, och då är ju kläder ett kännetecken.

Jag tror faktiskt barn är minst lika konservativa med vad som är tjejigt och killigt som vi vuxna är.

Jag vet inte heller om jag kan tycka att det är fel? Så länge det GÅR att hitta könsneutrala kläder gör det väl inget om det också finns sånt som bara är för tjejer, eller bara för killar. Som t.ex klänning kontra slips/fluga.

Anonym sa...

När min femåring var tre och ett halvt älskade han rosa tjejkläder. Han hade en rosa fleacejagcka som han vägrade att ta av sig. Han tyckte han var super fin. Han hade också massor med rosa, spets- pyamasar. Detta ville han ha i ungefär ett års tid. Det var ingen som tyckte att han hade fel kläder på sig. Nu är det "rock"-kläder som gäller. Låt honom ha tröjan med hjärtan på och var stolt över att han vågar vara som han är.

Lilla u

camoo sa...

Håller med. Låt honom ha de han vill.