tisdag 31 mars 2009

Ett alternativ som inte är ett alternativ...

Jag läser mycket om det här med alternativa behandlingsmetoder mot autism, och överväger nu att utesluta gluten och kanske mjölk ur Amirs kost.

Det finns ju tydligen bevis för att om man utesluter detta ur kosten så kan autistiska personer må betydligt bättre. Bättre på vilket sätt vet jag inte, jag måste läsa vidare. Jag vill minnas att vi provade att ta bort gluten ett tag när Amir var runt två år, men det var så himla jobbigt så vi orkade inte och det verkade resultatlöst. Nu vet jag inte hur länge man måste prova för att se resultat visserligen...

Jag tänker bara på att borde vara värt att prova, men, Amirs kost består ju till stor del av välling och mackor. Det är välling och mackor som går ner när inget annat går. Det är liksom en livlina den dagen när han inte ätit något annat och han tjurar och skriker av hunger. Hur kan man helt plötsligt utesluta detta?

Och välling? Herregud, man kan ju inte sluta med välling. Ungen skulle ju bli tokig. Det hör ju till rutinen att dricka välling på morgonen och kvällen. Och som sagt, livlinan.

Att utesluta mjölk är väl inga problem, där finns det ju så många alternativ.

En sak som gnager mig är just vad jag skrev innan; "Amirs kost består ju till stor del av välling och mackor". Man kan inte låta bli att tänka, är det en utlösande faktor? Att det är just därför? Nu tror jag verkligen inte att han har autism för att han sätter i sig en massa gluten dagarna i ända, men faktum är ju att autister kan må bättre utan gluten och då funderar man ju vidare på om Amir mår sämre just för att han äter mycket gluten.

Hur går man tillväga? Är det verkligen värt att vända hans liv upp och ner på detta sättet och sluta ge honom hans favoritmat? Hjärnan säger ja, men hjärtat säger nej. För det finns inte glutenfri välling eller?

9 kommentarer:

lalandakid sa...

Jag har ätit glutenfri kost i över tjugo år (inte nu längre dock) och det är inte så svårt egentligen.

Det är bara det att det blir lite dyrt för er eftersom man inte få maten på recept om man inte har bevisad celiaki (glutenintolerans),
men det finns en hel uppsjö av glutenfriaprodukter i hälsohyllorna på de allra flesta mataffärer.

Det finns bröd, och pasta och välling! Det är ju bara att ta majs- eller risvälling istället för den vanliga. Och så finns det sinlac som är både gluten och mjölkfritt. De glutenfria vällingsorterna finns alltså brevid de "vanliga". Det brukar stå på förpackningen om de är glutenfria.

Om ni orkar så testa i någon månad, var noga med vad ni äter ute också.
Det kan vara värt det och om det inte funkar så är faktiskt ingen skada skedd.

Jag har inte hört om något barn som har Fått autism av att äta gluten men att en del barn har mått bättre av att utesluta det (men dessa barn kanske hade varit känsliga för gluten även utan autismen?).

Anonym sa...

Jag är inte säker, men är inte majsvälling glutenfritt. Har för mig att vi gav våra två äldsta det ibland. Tack för en fin blogg, är här inne minst en gång om dan.

Elisabet sa...

Skumt, jag kollade på Sempers hemsida och där stod det att de inte har glutenfri välling. Har inte kollat Nestlé eller något annat företag visserligen. Som ni säger, risvälling och majsvälling torde ju vara glutenfri... frågan är bara om Amir accepterar att äta den, hahaha.

Om glutenfria produkter är dyra, kan man inte ta med det som merkostnad i vårdbidraget?

Elisabet sa...

Anonym: tack själv för att du vill läsa! :-)

Elisabet sa...

Men åååå va irriterande. Det är klart att majsvälling är glutenfri och det står ju rakt upp och ner på både Sempers och Nestlés hemsidor. Fattar inte varför Semper då säger motsatsen (i deras "frågor och svar").
Jahapp, då ska jag köpa hem det och prova! Lika bra att börja med den produkt som är "viktigast".

hönsmamman sa...

Jag vet inget om vällingen men jag har en vän som har lagt om kosten för sitt barn o hon mår SÅÅ mycket bättre. Det är som natt o dag. Jag har inte hennes adress i huvudet men om du går in på min blogg så länkar jag till hennes. Autismkost.blogspot eller nåt sånt.

Elisabet sa...

Åh tack för bloggtipset! Jag ska läsa hela bloggen, har börjat följa den :-)

Anonym sa...

Du får gärna maila mig men en av sakerna som gör att han nog skulle svara är just att han lever på välling och mackor :-(

Jag hinner inte förklara i detalj men du måste läsa Unraweling the mystery of autism

/SaramedM( autismkost.blogspot.com)

KRAM

lalandakid sa...

Jag måste tillägga: Om det är så att Amir skulle vara känslig för gluten eller mjölk så kommer ni att märka skillnaden på en gång om ni ändrar kosten.

Man mår otroligt dåligt i själen när magen inte tål maten man äter,
det vet jag av egen erfarenhet.
Men isåfall vänder det direkt när man utesluter det man inte tål.

Så mitt råd är att testa om ni orkar!

Det har inte varit aktuellt för oss att köra dieten med dottern eftersom Isa får all sin näring via färdiga sondnäringspåsar (hon har ju i stort sätt aldrig ätit vanlig mat).

Men annars hade jag provat.