onsdag 25 mars 2009

Jaha, då kan man inte åka bil längre heller

Har idag varit på inskolning hos specialisttandläkaren med Amir. Passade på att ta med honom på en liten rundtur i stan och till lite andra ställen också, eftersom det är så sällan som man är ensam med bara honom.

Körde alltså bil. Amir skrattar och är glad i baksätet. Jag tittar på vägen. Det måste man ju när man kör bil. Sen helt plötsligt blir jag livrädd, för jag känner hur någon tar tag i mina axlar! Jag ser i ögonvrån att det är Amir som är alldeles lös i bilen!

Jag tvärstannar så fort jag kan och sätter honom till rätta igen, han har alltså krånglat sig ur sätet. Men vidare på bilturen så lyckas han krångla sig ur en gång till... livsfarligt!

Nu är det också så, att nu kommer jag få skit, men det struntar jag i. När jag hämtar Elias från dagis så har jag alltid hämtat Amir först, eftersom det är smidigast. Amir får sedan sitta kvar i bilen när jag springer in och hämtar Elias, vilket tar högst två minuter. Han brukar inte ha några problem med det, handbromsen sitter i samt växel, bilen är så låst som det går osv, så jag har inte dåligt samvete (även fast jag vet att en massa präktiga FL-morsor skulle gnälla på mig i all oändlighet om de visste).

Så även idag, och självklart när jag kom tillbaka till bilen så sprang Amir lös där inne, petade på alla spakar och knappar, körde med ratten och hade jätteroligt.

OK... jag tycker ju då att man kan se det från den ljusa sidan, att han satte sig i förarsätet och låtsades köra bil (han lät som en också), det är ett framsteg. Men tillbaka till allvaret, det är som sagt var livsfarligt. Tänk om han lossar handbromsen, puttar i en växel och bilen börjar rulla. Tänk om han låser upp bilen och sticker!

Ja, det är ju lätt fixat, bara att ta med honom in till Elias dagis istället. Men problemet kvarstår att han lösgör sig även under färd.

Jag har ingen aning om hur man ska lösa det, bälten och bilbarnstolar ser ju ut som de gör, man kan ju inte sitta på annat sätt? Kan man fråga arbetsterapeuten eller vad? Finns det något hjälpmedel? Eller ska man söka bilstöd hos FK för att få bilen anpassad? Voj voj.

Nu vågar jag ju inte åka med honom i bilen längre, om man inte får det åtgärdat. Hur det nu ska gå, för bilen måste man ju liksom ta, åka kollektivt är ju ett skämt också.

Håhåjaja, alltid är det något nytt. Börjar visserligen vänja mig.

7 kommentarer:

Madde sa...

Kan vara farligt det där. :/
Jag vet en liten tjej som har ett bilbälte där man måste stoppa in en penna för att öppna (eller något annat spetsigt). Där man inte kan öppna den. Men jag antar att det inte är just det som är problemet utan att han "krånglar" ur sig så bältet fortfarande sitter fast i "låset"?!

Jag trot absolut att du kan fråga arbetsterapeuten om hjälp. Fins kanske bälte som sitter lite som en väst. Att man knäpper två nere och två uppe om du förstår vad jag menar. Men då måste det ju barnbilstolen anpassas.
Om han sitter fram kanske du skulle kunna ta ett bälte som är löst och sätta runt honom och runt stolen. Hoppas det löser sig iaf //Madde

Elisabet sa...

Det dumma är att han precis har fått en ny stol och sitter vänd framåt, fast i baksätet (han får inte sitta fram för det är airbag där).
Han kunde krångla sig ur den gamla bakåtvända också, men det var betydligt svårare så han försökte aldrig.
Nu hoppar han liksom bara ur, hur lätt som helst. För han har ju det där stora bältet som dras över hela stolen... Att vi inte tänkte på det innan vi köpte ny stol, men hur kunde vi veta, han brukar alltid sitta och bara titta ut genom fönstret utan att ens försöka komma loss.
Man kanske får ta och fixa någon annan stol, om det finns någon på hab eller nåt som man kan få.
För låset pillar han inte på, tror jag inte...

lalandakid sa...

Jag vill inte vara en glädjedödare, men han kommer förmodligen att kunna krångla sig ur det mesta som ni skaffar.
För oss har det bara funkat när Isa har fått riva en hel tidning i små bitar, då har hon varit intresserad av annat än att ta sig ur. Eller så måste nån sitta brevid (en assistent).

Räkna inte bort att han kan komma att lära sig fler saker som du absolut inte vill (som att släppa på handbromsen t ex).

Jag är inte gnällig och tänker inte skälla. Det är bara det att jag har jobbat med vuxna med autism som knappt kan prata men väl har kunnat köra bilar, traktorer, starta båtar och en som till och med lyckades starta ett litet flygplan! (fast det lyfte inte och gick att stoppa tack och lov...)

Elisabet sa...

Äh, det är väl bara bra att inse verkligheten, det är väl inte glädjedödande =)
Ja man har ju sett att de har en benägenhet att vara väldigt tekniska ibland. Det kanske blir så, när man inte koncentrerar sig på det sociala så koncentrerar de sig på att pilla med saker istället. På den bilen vi har nu så är handbromsen en pedal, så egentligen är det en fotbroms, men han kan säkert hitta den i framtiden ändå. Lika bra att ta börja med att lämna honom först och Elias sen istället, annars kommer man ju vara livrädd varje gång om hur det kan gå. Nej, det är inte ett alternativ att ha det så längre, även om vi skaffar en ny stol.
Man kan ju ge honom något att pyssla med också under tiden som håller honom borta från pillande och krånglande. Vad det nu skulle vara. En massa kritor och papper kanske =)

I morse satte jag tillbaka hans gamla stol, som visserligen är för liten, så den är ju farlig på så sätt istället. Den har trepunktbälte som stitter som sten på honom, men han lyckades krångla sig halvvägs ur det också. Sen blev han förbannad när det inte gick längre, och så var den dagen förstörd.

Ska ringa HC nu.

Kristoffer sa...

Jag tycker att Amir är skön.

Elisabet sa...

Visst är han det. Till en viss gräns.

(hoppas inte ditt inlägg misstolkas, det vore tokigt)

Anonym sa...

I usa, england osv. Så har bilstolarna ett bröstspänne som klämmer ihop bälterna vid bröstet, något sånt så borde han ju inte kunna komma ur eftersom hålen blir ju mindre.