tisdag 19 maj 2009

boktips önskas

Jag tänkte först skriva det här bland kommentarerna på ett inlägg nedan, men det kanske är bra om det är lite mer synligt.

Jag vet att det finns många kunniga människor som läser denna blogg och därför efterlyser jag nu alla sorters boktips. Främst om behandlingsmetoder mot autism; alla typer av behandlingar.

Böcker om IBT, Son-Rise, TEACCH, alternativa behandlingar.

Men jag vill egentligen läsa allt som kan vara av intresse när det gäller behandling. Inte bara för autistiska personer utan även för liknande och andra funktionshinder. Och vänta nu, inte bara behandling förresten, utan om allt som man helt enkelt bara behöver en förklaring till. Äh, varför vara begränsad. Jag vill ha tips på alla bra böcker mellan himmel och jord.

Detta är så jobbigt, för jag orkar inte googla eller leta på Adlibris och jag hinner inte springa på biblioteket, och om min mamma vore vid liv så skulle hon på fem röda leta upp 379 böcker åt mig (bibliotekstant som hon var), men nu är det inte så, så man tager vad man haver.

Så har ni något tips som kan vara intressant, för mig eller för någon annan, skriv det!

17 kommentarer:

Kristoffer sa...

Di Levas "nu" är bra.

Sara sa...

Ok här får du min bokhylla

-beställ om du har möjlighet "starter kit" från son-rise hemsidan
Du får flera barn böcker , en underbar dvd och två förläsningar på cd

-unraveling the mystery of autism av Karyn Seroussi( om kost )

-autism från insidan av Hilde de Clerc

-en annurlunda barndom av Iris Johansson, helt underbar och jättesvår bok om en autistisk kvinna född på 50-talet

-Dr Sears böcker om attachemnt parenting, jag önskar så att de hade en om autism men de har de inte. www.askdrsears.com

-raising your spririted child ac Mary Sheedy Kurcinka

-Miffon,nördar och aspergerssyndrom( kanske inte så aktuell för er men den är kul) skriven av en 13 åring med asperger
Luke Jackson

-the encylopedia of dietary interventions av Karyn Seroussi , en uppslagsbok från a-z

camoo sa...

- "The curious incident about the dog" skriven av Mark Haddon.
- "Daniel pratar inte" (9789146215813) av Marti Leimbach

Daniel-boken är helt underbar.

lalandakid sa...

"en riktig människa"
av Gunnilla Gerland

återkommer med fler sen!
Graviditeten får mig att glömma namn och sånt...

sarah sa...

hmmmm autism är ju inte riktigt min specialitet så jag behöver väl också tips där. däremot vill jag rekommendera en bok som heter "vems islam" av Mohammad Fazlhashemi och "den etniska rensningen av palestina" av Ilan pappe, kanske inte ngt ämne du är intresserad av man om du skulle vara det så är dom toppen :

Sara sa...

Jag kan också varmt rekomendera Gunilla Brattbergs böcker
Hon har själv asperger och är numer läkare och ligger bakom värkstaden som jobbar med kronisk smärta

Camilla sa...

En av mina favorit författare än Torey Hayden, hon är speciallärare och jobbar bland annat med autistiska barn men hon är specialist på att hjälpa barn som slutat prata (selektiv mutism), slutat inte för att dom inte kan prata utan för att dom pågrund av något hemskt inte vill prata längre.

Det hon skriver är inga direkta fakta böcker utan faktabaserade romaner. Hon har även skrivet ett par rena romaner men dom tycker jag inte alls är lika bra. Så testa dom faktabaserade romanerna först.

Kanske vore någon av hennes böcker något för dig ?!

Googla hennes namn så kommer du till hennes svenska hemsida.

Elisabet sa...

Oj va kul med så många tips! Då vet man ju vad man ska göra i sommar..

lady dahmer sa...

allt av Bear Kaufman. Grundare av Son-Rise.

Läs speciellt just boken "son-rise" om hans egen son.

trollhare sa...

Åh, jag borde nog skriva en lista till min egen blogg över bra böcker, för det finns så många bra (och en del mindre bra). Men "En riktig människa" är en klassiker, en självbiografi om att leva med högfungerande autism/asperger.

Jag är själv mest intresserad av att läsa om vuxna, och mer AS/ADHD/Tourette etc, så jag har inte läst så mycket om metoder för barn, men kolla namnet Lorna Wing, hon har skrivit en del om tex. TEACCH. Hon är forskare (den som myntade begreppet "Aspergers syndrom) - och mamma till en dotter med HfA. Så hon vet vad hon talar om.

Sara sa...

Jag håller med Lady Dahmer, allt av honom!

DEn dagen jag blir rik( och min man kommer över sin extrema flygrädsla...) så åker vi till USA och går på någon av hans kurser
Jag läser just nu SonRise och det är så oerhört inspirerande

Anonym sa...

Hej! Jag laste den har artikeln och tankta att det kanske kunde vara av intresse

http://www.chicagotribune.com/health/chi-autism-lupron-may21,0,242705.story

Malin sa...

Läs boken av Mark Haddon! Den som tipsas om här ovanför, den finns på svenska med.

En intressant person som både är forskare och har diagnosen autism är Temple Grandin:
http://www.fof.se/tidning/2006/5/hon-forstar-hur-kor-tanker
En av hennes böcker finns på svenska.

DAniel Tammet har aspergers syndrom och savant-syndrom (han är oerhört bra på matte och språk t ex). Tror hans bok kan vara riktigt bra http://www.bokrecension.se/9127100057

En kvinna med autism som inte pratar men som däremot skriver via dator (som har talsyntes för de som behöver höra och inte läsa). Hon bloggar om sig och sitt liv.http://ballastexistenz.autistics.org/
En video jag såg som gjorde mig intresserad av henne:
http://www.youtube.com/watch?v=JnylM1hI2jc&feature=channel (Störande/enerverande ljud i början men det slutar efter någon minut.) Se den videon, en fantastisk person! Hon har gjort flera andra videos där hon förklarar andra aspekter av autism.

Lennart "Nilsfar" Svensson sa...

Du har fått många bra förslag. Jag vill lägga till en bok om son-rise som kanske är den mest praktiskt inriktade och mest lättillgängliga.

What you can do right now to help your child with autism.

Författere är Jonathan Levy

Elisabet sa...

Herregud va många tips (och även länktips!). Tack! Vill typ bara säga att jag skrivit alla på en lista och ska gå till biblioteket med den. När jag orkar :-)
Men mycket finns ju inte där, vad göra då, Amazon kanske? Ska kolla.

Anonym sa...

Hej!
Här kommer lite till.
Kommunicerande samspel eller Communicating Partners, James D MacDonalds har skrivit om hur man kan jobba med kommunikationsutveckling hos barn med kommunikativa svårigheter. Vill du läsa om det på svenska gå in på www.appelklyftig.com
Så som du skriver om din pojke så för det tankarna till Per Lorentzen en pappa till en dövblind flicka. Per är också psykolog och har skrivit några böcker som handlar om barn och hur vi ser på människor med funktionsnedsättningar. Är de träningsobjekt eller är det människor fulla med liv och kommunikation om vi bara kan se dem där de är. Ett råd jag vill ge dig, njut av samvaron med dina barn, gör sådant som ni tycker om även om inte alla som ser på förstår sig på vad ni gör.

Linda sa...

Hej Elisabeth!
Hittade hit via the Critics som givit dig en fin och alldeles välförtjänt recension.
Boktips från mig är "Min vän Henry" av Nuala Gardner, som handlar om deras liv med deras gravt autistiske son och en fantastisk hund.
Sophie Dow heter en svensk kvinna som bor i England. Hennes organisation tror jag heter Mindroom. Sök på henne och du kommer att hitta en massa intressant.