söndag 17 maj 2009

Nej, man skaffar inte barn

Jag blir så förbannad när jag läser och hör folk säga att man skaffar barn. Det gör man inte. Man får barn. Barn är en nådegåva.

Jag är villig att hålla med om att ordet skaffa är närmare när det gäller par som planerar sina barn, de som medvetet inte använder preventivmedel, eller när det gäller de som blir fler i familjen på "konstgjord" väg. Men samtidigt så är det fortfarande en gåva, för ibland funkar inte ens konstgjorda befruktningar.

Man skaffar en hund. Man skaffar en ny TV. Man skaffar sig nya kläder eller en ny bil. Men ett barn skaffar man sig inte. Ett barn är inte något som man bara helt enkelt går och tar i sin ägo. Ett barn får man. Hur kommer det sig annars att alla graviditeter inte fortlöper eller att långt ifrån alla befruktningar lyckas?

Jag blir ännu mer förbannad när folk säger att vi var dumma i huvudet som skaffade barn eftersom vi var i en så konstig situation. Jag förstår inte riktigt vart det påståendet syftar på, för det enda vi kunde gjort för att stoppa graviditeten var en abort. Heter det att man skaffar ett barn bara för att man inte kan ta beslutet att döda det?
(ja, jag tycker att man dödar ett barn när man gör abort. fostret = liv. att avbryta ett liv = döda)

Nu låter det som att jag dubbelmoraliserar, eftersom jag i inlägget om Muneers föräldrar och svåger menade att de hade ett val att inte skaffa några barn. Det håller jag med om att jag gör, om valet satt i att använda preventivmedel. Jag är dock 100% säker på att de inte använde några preventivmedel, och så länge man inte gör det, ja då är det ett val, eftersom man är medveten om vad som komma kan. Sen kanske Muneers föräldrar inte heller ville göra abort, men vid närmare eftertanke så tror jag inte att det finns några aktiva val där borta, så som det gör här, alltså kan man inte jämföra detta. Så glöm att jag dubbelmoraliserar, för det handlar om två helt olika kulturer och länder.

FLare: "Det är väl klart man skaffar barn,inte kommer någon och ger mig barnet,jag väljer att göra ett barn,jag skaffar ett barn."
Jomenvisst, så är det absolut. *suck*

Jag skaffade en ny bilstol till Maria förra veckan. Jag tog ett aktivt val, gick till affären och betalade med mitt Visa-kort.

Jag har fått tre barn. Ett av dem har jag själv planerat, men om inte allt skulle klaffat så skulle jag aldrig fått honom. Men de andra två var gåvor, inget annat än gåvor. Det är jag beredd att kalla dem eftersom de kom till mot alla odds. Om man tycker att vi är idioter för att vi "skaffade" Amir och Maria så menar man också att jag borde gjort abort och att livet vore bättre utan dem. I helvete heller.

I mina ögon så är barn inga handelsvaror.

Ska det vara så svårt att förstå?

Eller ska man leva i celibat om man inte vill skaffa barn? Hör ni inte hur dumt det låter? Bor vi i Sverige på 2000-talet eller är det helt plötsligt 1632?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker tvärtom, att det känns konstigt att säga att man får barn. Då låter det som om de ramlar ned från himlen utan att man själv hade en del i det.
Skaffar barn gör man i högsta grad, för mig i och med att man har ett aktivt val när man har sex och blir gravid. Vill man inte ha barn så ska man inte leva i celibat om man inte önskar så, men man ska använda preventivmedel.

Elisabet sa...

Men, om skyddet nu inte funkar, heter det då fortfarande att man har skaffat barn om man väljer att behålla det? Bara för att man inte pallar att göra abort?
Man har ju gjort vad man har kunnat för att förhindra graviditeten.
Och det innebär också, att om man ser det på så vis, så bör man ändå leva i celibat om man inte vill ha barn. Om man nu inte klarar av att göra abort.
För skydd hjälper inte alltid.

Ett aktivt val att skaffa barn tycker jag är rimligare att kalla det när man helt enkelt skippar preventivmedlet medvetet.

Anonym sa...

Om jag blev gravid trots preventivmedel hade jag inte heller valt abort. Men jag hade fortfarande kunnat säga att "vi skaffat barn".

Well, egentligen förstår jag inte varför jag kommenterade, eftersom jag inte lägger något värde i om man kallar det för att skaffa eller få barn :) Jag hade tråkigt bara.

Man kanske får överväga kondom OCH p-piller/liknande som preventivmedel om man absolut inte vill ha barn. Då är risken såpass sinnessjukt låg att tom. jag kan kalla det en skänk från ovan ;)

Elisabet sa...

Nej jag lägger inte heller något värde i det faktiskt. Egentligen spelar det kvitta :)
Men det var en sak som jag hörde, om en helt annan grej, som gjorde mig så förbannad så det ena ledde till det andra och så kom visst detta inlägget.

Appropå det sista. Been there done that :-D

cpmamman sa...

Jag håller helt och hållet med dig. Barn är inget man skaffar men ack vad lätt det är att ta för givet. Att skaffa barn. Peace of cake. Nej att få bli förälder är en gudagåva och ett privilegium som blir en tuff uppgift. Men belöningarna man får på vägen är värt mödan tusen gånger om. Amir och hans syskon har haft den enorma turen att hamna hos dig. Du fick en triss i ess :)

Elisabet sa...

Cpmamman: Så snällt sagt! Tack! Detsamma tycker jag om dig men det vet du ju :-)