torsdag 11 juni 2009

jag drogar mitt barn

Nu börjar jag förstå vad alla anti-sömnmedicin-till barn-människor babblar om när de säger att man drogar sitt barn när man ger dem Theralen.
Nu börjar jag förstå att Amir är drogad. Nu börjar jag förstå att vi måste sluta ge honom Theralen, kosta vad det kosta vill. Det är inte Theralenet som hjälper honom att somna i allafall, och det är inte det som hjälper honom att sova. Visst, nätterna kan gå åt helvete ibland när vi har glömt att ge honom dropparna, men frågan är om det beror på att han inte fått medicin, eller om det beror på abstinens.

Muneer har nämligen en tid ätit något som heter alimemazin. Rent alimemazin. Det är någon apotekstillverkad specialgrej som gör honom till en klubbad sälunge (alltså sömnproblem är mer regel än undantag i denna familj). Alldeles för sent så tänkte jag att jag skulle googla på det här ämnet, och vad ser jag. Jo, det är exakt samma ämne som finns i Theralen. Och det visste inte jag!

Det behöver ju inte vara något att stoja om. Alimemazin är mot allergi egentligen, och det är ingen big deal att ge till barn och vuxna med allergier, så varför skulle det vara en big deal att ge det vid sömnproblem? Om det inte vore så att Amir och Muneer får exakt lika stor dos.

Det som gör en vuxen karl på 77 kilo till en klubbad sälunge, ger vi också till en liten pojke på 4 år. Av ren välvilja dock. Men också i ren naivitet, så tror vi att eftersom han inte verkar speciellt "bakfull" av medicinen dagen efter, och eftersom han fortfarande inte blir som en klubbad sälunge, utan kan springa uppe halva nätterna, så tänker vi att medicinen måste vara ganska mild. Fast det är den inte.

Och detta ger vi vår lille pojk. Jag vill inte ge den längre. Måste man det? Jag kan inte låta bli att tänka att han kanske skulle utvecklas bättre om han inte ständigt gick runt med en massa medicin i kroppen. Han har varit medicinpåverkad varje dag i två år, och det är inte utan att jag tänker att det är också i två år som han bara har gått bakåt och bakåt i utvecklingen. I en tråd som jag skrev på Familjeliv, den allra första tråden där jag oroade mig över Amir och att det kanske var något fel på honom, så tyckte många medlemmar att man kunde se ett mönster med Theralen + utvecklingsförsening. Tänk om det är sant.

Men samtidigt, om han inte får Theralen så kanske han inte sover alls. Och det är ju inte heller bra för utvecklingen. Sömn är roten till allt det goda. Utan sömn funkar man inte. Fast med en massa medicin i den lilla kroppen så funkar man kanske inte heller.

Och jag vågar inte prova, för jag vet hur det blir de nätter då vi glömt Theralen. Frågan är om man orkar ta dessa nätter. Det är illa som det är redan nu.

Det står att Theralen/Alimemazin inte är vanebildande, men varför måste man då höja dosen emellanåt? Vad menas? Det står att den är mild, men varför säger då alla vuxna som har erfarenhet av medicinen att de vill sova i tre dygn när de tagit den?

Jag vill ha något annat. Varför ska Theralen vara det enda som finns? Varför finns det alltid bara en enda lösning? Varför är det alltid så när det gäller barn med neuropsykiatriska funktionshinder? Några alternativ finns liksom aldrig. Man får sitta nätterna igenom och plöja igenom halva internet för att försöka hitta saker själv. För läkarna vet inget annat än det vanligaste. Sömnmedicin? -Theralen eller Melatonin. Habilitering? -TEACCH eller IBT. Passar det inte? Nähä, då vet vi inte. Hejdå.

Jag vägrar att tro att den enda lösningen ska vara att ge honom lika mycket medicin som hans pappa får. Det är ju helt sjukt. Och jag visste det inte ens. Varför får man inte veta det? Läkaren tycker det är så normalt, helt okej, helt ofarligt, bara höj dosen, höj dosen, höj dosen, tills han sover. När man frågar hur det kan komma sig att han, trots en massa sömnmedicin i kroppen, klättrar i bokhyllorna klockan två på natten, så får man till svar att de autistiska kropparna och hjärnorna reagerar inte på medicin på samma sätt som normala kroppar och hjärnor. Och det låter ju rimligt. Men jag vägrar fortfarande att tro att det är så rimligt ändå. Det är klart att en så hög dos medicin måste märkas och måste påverka. Eller?

Det låter kanske knäppt, men vid sådana här insikter är jag på snäppet nära att hålla med Anna Wahlgren och vad hon säger om psykiatrin och läkarkåren. Skjut mig.

9 kommentarer:

Sara sa...

Jag vet att jag tipsat om det förrut men minns inte om ni testat det
Men har ni provat bolltäcke? för oss har det förvandlat nätterna ( 9/10 i alla fall)

Sara sa...

Kan han inte sluta när han är på kortis så de får ta värsta nätterna?

Björn sa...

Du kan gärna prova melatonin som jag säljer som kosttillskott, det är ju ett naturligt ämne som redan finns i kroppen. :-)

Elisabet sa...

Jo, det kan man ju göra. Läkaren har redan sagt till oss att det är bra att göra uppehåll ibland, och då är det bäst att göra det när han är på kortis. Samtidigt som det är bra att överlämna nätterna så vet man ju inte heller om det är bra för HONOM, när han har nattskräck och ångest att vara där. Men han verkar trygg på kortis nu så det borde man kunna göra.

Ja vi har provat bolltäcke, det funkade inte. Eller ingen synbar förändring. Men vi har täcket kvar här hemma, för det är tydligen ingen annan som vill ha det, så nu provar vi det igen i natt och ett tag framöver och ser om det går bättre den här gången. Det kan ju vara olika beroende på vilken utvecklingsperiod han är i också, så bolltäcket kanske funkar bättre nu.

Elisabet sa...

Jamen Björne han äter redan Melatonin, fast utskrivet av läkare. Men det var ju en bra fråga för jag har letat efter melatonin via hälsokost istället eftersom det är så krångligt med recept och licenser från läkare och kanske dessutom dyrare, men det beror ju på vad det kostar som du säljer?
Det som vi köper på recept från apoteket kostar 250 spänn för 100 tabletter.

Björn sa...

hehe ok vi erbjuder 60 talbetter per månad för 59 kr, dock har ju jag befogenhet att sänka priset ordentligt.
Det är för övrigt GMP stämplade varor om det säger något :)

lalandakid sa...

Jag drogar redan mitt barn med Ritalin så jag vill inte använda fler droger.
Jag förstår ditt dilemma.

Vi har fått Melatonin utskrivet av läkaren och det har inte varit några problem, varken att få det utskrivet eller använda.
Det funkar alldeles utmärkt!

Det enda som är är att man måste ta pauser ibland, eftersom kroppen vänjer sig vid doserna. Så man får ta ut medicinen några veckor om året för att det ska fungera. Men jag tycker det är värt all mödan.
Och som andra säger, det är ett ämne som vi redan har i kroppen. Melatonin är det som får oss att bli så satans trötta på hösten och vintern,
våra barn verkar ha brist på den varan ;)

Isabel har haft sitt bolltäcke i flera år och jag måste säga att det fungerar bara bättre och bättre med tiden. Nu vaknar hon tydligen (enligt boendet då) när hon tappar det under natten!

Elisabet sa...

Men man behöver väl inte ta pauser med Melatonin? Hörde att man ska ta pauser med Theralen, men vi vågar aldrig göra det.

Melatonin är mycket mer användbart än Theralen, han somnar på det, utan det så skulle han vara hyper hela kvällen. Så det kommer jag INTE byta bort. Jag tror till och med att läkaren konstaterade att Amir har melatoninbrist. Men han kan ju fortfarande vakna under natten och jag vet inte om Theralen gör till eller från egentligen.

I natt funkade inte bolltäcket men vi provar ett tag till...

lalandakid sa...

Vi har behövt göra det och jag har hört om andra som fått göra likadant, men det är kanske olika från barn till barn?

Vi har aldrig använt theralen så den medicinen vet jag ingenting om.

När hon har bott hemma har jag haft henne i "buren" på natten, eftersom hon inte hade någon sömnmedicin alls då. På boendet finns det nattpersonal.
Tyvärr verkar det här med sömnen vara ett problem som man inte riktigt kan lösa helt och hållet...

Fråga ditt landsting om ni kan få låna en sådan specialbyggd säng och skippa Theralen?