lördag 13 juni 2009

KAFFE TACK

Hej och hå, jag har varit vaken sen klockan 04:15. Amir sov fram tills dess, så det var ju ändå fantastiskt. Men nu är det fullt ös medvetslös och kommer så att vara fram till klockan 19 då han somnar. Hur orkar man?

Eller, mer intressant, hur orkar han?

Han går som en duracellkanin och det finns liksom inget slut på det. Ibland kan det till och med verka som att inte ens han själv vill snurra runt på det där sättet, men han kan inte sluta. Man måste liksom ta fast honom och hålla honom för att han ska lugna ner sig, och då känner man att hans puls går i typ 200. Men så fort man släpper så är han igång igen.

Är hyperaktivitet vanligt vid autism eller är det en extra "diagnos" man kan få? Jag tror att han är hyperaktiv. Han är liksom inte bara vanligt energifull som de flesta barn, utan han springer runt som en galning och kan inte styra sina ben och armar. Okontrollerbar energi helt enkelt. Man blir trött bara av att se på honom, och då undrar man ju var han får all energi ifrån när han bara sover 7-8 timmar och äter typ två köttbullar på hela dagen?

Sådana här dagar så är jag ganska jättenära att ringa LSS-handläggaren och böna och be om mer kortis. Men det skulle jag ångra sen, så det är inte ett alternativ. Det är bara till att hoppa på tåget!

7 kommentarer:

Sara sa...

Lider med dig
Hyper vet jag inte, jag vet att det inte är helt ovanligt med tilläggsdiagnoser som ADHD
M har börjat haft utbrott nattetid igen så jag går på kaffe och vilja den här veckan

Elisabet sa...

Kaffe, vilja och panodil heter det här :-)

Faktiskt så sa de förra året på hab att de ville göra en ADHD-utredning på Amir men sen har jag inte hört något mer om det. De kanske la ner den tanken när de sett honom lite mer? Jag vet inte, jag kan inget om ADHD. Det känns som att ADHD skulle kunna ingå i hans autism, eller att det flyter ihop liksom. För uppmärksamhetsproblem, koncentrationsproblem och jätteenergi har han ju ändå. Men som sagt jag vet inget om ADHD. Kanske skulle ta upp det med hab igen.

Sara sa...

jag vet inet om det stämmer men för mig ligger de två diagnoserna rätt nära varandra
Sen kan man kanske tänkta att oförmåga att kommuncinera kan ge adhd likanande beteenden?

Jemima sa...

Jag läste just i senaste Vi Föräldrar att de funnit en koppling mellan sömnbrist och ADHD-liknande symptom. Dvs helt friska barn som sov mindre än 8 timmar per natt utvecklade de symptom som personer med ADHD har, som hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

Kanske Amir blir som en duracellkanin just på grund av att han sover så lite? Så att han skulle bli lugnare om han lärde sig sova bättre?

Det där med att sluta med sömnmedicin när han är på kortis kanske inte är nån dum idé förresten (som du skrev i ett tidgare inlägg). Men jag tror man måste göra ett ganska långt uppehåll för att abstinensen efter medicinerna ska försvinna, det räcker nog inte att sluta med medicinen i två nätter och konstatera att det inte fungerar, utan man kanske behöver testa två veckor eller nåt? Och vem orkar det...

Tänk om ni kunde få nån slags avlösare i hemmet så ni kan dela upp alla nätter mellan er och avlösaren. Kan du inte kräva det?

Ursäkta mitt svammel. Tankarna svävar fritt här idag från det ena till det andra. :)

Elisabet sa...

Jemima: det låter ju inte alls otroligt. Att man blir hyperaktiv när man är trött är ju ett känt faktum. Herregud, den där jäkla sömnbristen förstör ju hela hans liv, varför kan han inte fatta det själv.

Avlösare till hemmet är på g, så snart de har hittat en lämplig person. Men h*n tar inte nätter, än så länge blir det bara på dagen varannan helg, men jag ska kolla det i framtiden om det inte går att fixa nätter på något vis.

Eller egentligen ska man inte säga natt, utan tidig morgon. För det är ju inte så att han är vaken så mycket på natten längre, han vaknar för dagen vid 4 istället. Vid 5 om man har tur.

Jemima sa...

Har du mörkläggningsgardin? (Minns inte hur det ser ut i hans rum) Våra pojkar vaknar alltid så snart det börjar ljusna ute, de sover bara "länge" på mornarna om man har svart rullgardin. Med länge menar jag till 6.30. :)

Elisabet sa...

Ja han har mörkläggningsgardin... eller han har inte alltid haft det men vi har fixat det nu men nähä det spelar ingen roll.

Jag tror att han vaknar för att han tror att han har sovit färdigt, han har ju aldrig sovit så mycket, alltid vaknat flera gånger och sedan somnat osv. Och nu då när han sover i ett svep istället så känner han sig kanske jättepigg så tidigt och går upp. Det är mycket sömn för att vara honom liksom. Synd att han inte fattar att han egentligen behöver mer.
När man pensionerar sig så fortsätter man att gå upp vid 6 för att man helt enkelt inte kan sova längre när man är van vid det.. det kanske är samma sak för honom.