fredag 5 juni 2009

rösta eller håll käften

Jag blir så himla irriterad på människor som ska ha en massa åsikter om politik och samhället och EU men inte tänker rösta. Eller som aldrig har röstat eller som aldrig kommer att rösta, eftersom de inte fattar, eftersom de inte vet något, eller som en konstig protest mot hela systemet. Det fjantigaste som finns i valsammanhang är när folk säger "nääää jag tänker inte rösta för jag vet ingenting om det där" och "hela skiten är bara skit så jag tänker inte rösta". Men det går alldeles utmärkt att klaga och ha åsikter!

Förstå detta nu. Om man inte röstar så förbrukar man sin rätt att uttrycka sig. Ja, jag tycker faktiskt det. För i samma stund som man lägger sin röst så har man visat att man bryr sig och att man vill vara delaktig. Om det inte passar att masa sig till vallokalen för att lägga en blank röst (om man tycker alla partier är skit eller om man inte vet något), då kan man lika gärna hålla käften. För om man inte röstar så har man inte dragit sitt strå till stacken för en förändring, och då behöver man inte uttrycka sina åsikter i fortsättningen heller.

Sen tycker jag att det är en skymf mot demokratin och ett hån mot alla människor som lever i diktaturer, att inte använda sig av sin rätt att rösta när man får den. Speciellt inte om man är kvinna! Kvinnan har bara haft rösträtt i 90 år i Sverige och att det idag finns kvinnor som inte går och röstar är tragiskt.

Vet ni att det finns förtryckt folk i andra länder som skulle kapa sitt ben för att kunna rösta? Och ändå finns det idioter här i detta underbara land som har mage att ligga på soffan och fisa och säga "ääähhh jag bryr mig inte om det där, det är bara skit!". Det gör mig så arg så att jag kokar.

Jag har fortfarande ingen aning om vad jag ska rösta på, men om jag inte kommer fram till det på två dagar så röstar jag blankt. Det skulle aldrig falla mig in att sitta hemma. Inte ens om jag fortfarande har den här 40gradersfebern, jag går dit ändå, och jag kommer vara en stolt, demokratisk svensk medborgare när jag lägger min röst.

Så inse nu vad detta betyder och GÅ OCH RÖSTA!

5 kommentarer:

Viola sa...

Håller med om det där! Det finns så många, särskilt ungdomar, som tycker att politik är så trååkigt och att de inte bryr sig ett dyft om det. Men när det väl kommer till kritan så klagar de över orättvisorna och undrar varför ingen tagit tag i problemen. Naiva korkade människor.

trollhare sa...

Jag håller med, fast ändå inte. Jag gillar inte EU, och jag tror att möjligheten att påverka är minimal - men om jag INTE röstar så är det ju också en röst, på något jag förmodligen inte gillar. EU är inte särskilt demokratiskt, men det finns en liten, liten bit som man faktiskt KAN göra som medborgare. Jag tycker att det är dumt att inte ta den chansen.

Sedan tror inte jag att det viktigaste valet är det man gör vart fjärde år, utan de val man gör varje dag :)

Elisabet sa...

Jag gillar inte heller EU, men ska jag vara ärlig så har jag inte speciellt mycket kunskap om det heller. Det som jag låter styra när jag röstar är det som jag tycker är viktigt för världen (europa) och det kanske inte är helt rätt men det kommer i allafall kännas rätt. Jag vet att en del människor säger "jag är inte intresserad och kan inget och då kanske jag röstar fel och då blir det dumt", men då kan man ju liksom rösta blankt.
Nej min lilla röst gör då ingen skillnad i sig, men om alla tänkte så, då skulle det VERKLIGEN inte göra någon skillnad.

Eftersom jag inte gillar EU så tar jag chansen att visa det genom att rösta på ett parti som inte heller gillar EU och som kommer göra det bästa av situationen (och som dessutom engagerar sig i mina hjärtefrågor). Så kan man ju tänka :-)

Och det sistnämnda du säger trollhare är ju helt klart rätt :-)

sarah sa...

Håller med dig fulltsändigt!

Emma says style, love & rock and roll. sa...

Så otroligt sant!! Bra skrivet.