måndag 17 augusti 2009

Aldrig. Mer. Theralen.

Amir har inte fått Theralen på en månad. Kanske två månader. Jag håller inte precis räkningen. Men hur som helst så får han numera bara Melatonin innan han ska sova. Det är helt enkelt tvunget, eftersom hans allergimedicin innebar för mycket antihistamin om han skulle ha Theralen också.

Hur som helst så har det faktiskt gått jättebra. Jag tror att Theralen-skiten har lämnat kroppen helt nu, för han verkar vara en helt annan kille. Han sover väldigt bra på natten också, med undantag för ett par enstaka nätter då han får hyper-ryck och tror att klockan är 13 när den egentligen är 01, och han beter sig därefter. Två gånger som det har hänt så har han varit så tokig så vi har gett Theralen ändå, bara för att han ska somna om (det går inte att få honom att somna om annars).

Två gånger. På typ två månader. Och visst har han somnat om. Och visst har det gett effekt. Hemska effekter. Det är först nu, när han inte är "beroende" av Theralen och när man inte längre är van vid att dagligen se honom påverkad av det, som man kan se hur påverkad han faktiskt blir. Svårt att förklara. Men han blir helt galen på dagen efteråt. Han blir hemsk. Han blir en riktig skitunge som man bara vill slänga ut genom fönstret och lämna som föda åt vargarna. Så tänker man. Man tänker att man inte vill se honom igen, aldrig mer. Man tänker att man vill adoptera bort honom eller att han ska flytta till ett boende, omedelbums. Så hemsk är han. Och man kan inte se att han någonsin kommer må bra igen, för han beter sig som om han vore besatt av demoner.

Ni kan inte förstå om ni inte ser honom. Men med detta facit i hand så kan jag säga att Amir ska aldrig merTheralen i sin mun. Theralen påverkar honom mer än om han skulle vara vaken exakt hela natten. Hör på den. Jag tror att Theralen är rent ut sagt livsfarligt. Det är grymt. Jag ser vad det gör på en liten pojke som annars (nästan) är helt medicinskt "ren" i kroppen. Det går inte att se om man får medicinen regelbundet, men vid enstaka tillfällen, då kan man se det.

Och jag som tyckte att Theralen var det bästa som hänt honom. Fifan. Det verkar mer vara det sämsta. Nu kanske detta bara är en tillfällighet, men så bra som Amir har utvecklats i sommar, har han inte utvecklats sen första dagen som han fick den där jäkla medicinen. Och till saken hör att han inte sovit speciellt bra i allafall, men nu, när han slutat med den, nu sover han bättre.

Sen vet jag inte om all Omega-3 som han får också har betydelse för utvecklingen, men jag tror definitivt att slopandet av Theralen har gett hundra gånger bättre resultat än vad vi trodde att det skulle ge.

Ungen sover bättre utan sömnmedicin än med den. Det känns ju skönt att se det med facit i hand liksom. Man är ju livrädd för att prova, prova att ta bort en medicin som man tror funkar. Jag vet det, man har ju tvekat i flera år. Man har ju tänkt, "nej det är klart att vi inte kan ta bort sömnmedicinen, det skulle ju bli katastrof, han skulle aldrig få sova, vi skulle aldrig få sova". Och jag tror att om inte allergin hade visat sig, eller om han inte hade börjat spy av dropparna, så hade han nog fortfarande fått den. För så rädd är man att ta bort något som sägs vara den trygga räddningen och lösningen på problemet. Man är rädd för att välja bort något som läkare skrivit ut. Såklart.

Men nu är vi här. Och jag tycker Amir mår bra. Utomordentligt bra. Det är sällan han får dödsångest eller oförklarliga utbrott nu. Och det är väldigt fint att se. Sen kommer han med all säkerhet få svår svininfluensa i höst, på grund av hans astma, men det får vi ta när det kommer. Just nu är det bra. Och det är huvudsaken.

11 kommentarer:

Anonym sa...

asså, jag har använt teralen mkt på mej själv. Jag förstår er. man får som en baksmälla. och man är aldrig okej. det är som bedövande på en.

Nina sa...

Oj! Ja, hur ska man kunna veta? Och visst är man rädd för att ändra saker som verkar funka. Så skönt för er att det funkar så bra utan medicinen! Vad glad man blir när något blir bättre. Jag känner igen det lite från när vi bytte en medicinsort, vilken oro det var innan. Men så bra det blev och vilken lättnad sen!

Vår flicka fick en halv sömntablett en gång. Vi skulle testa hur hon reagerade inför en lång flygresa då vi antog att vi behövde ge henne det. Gissa vad som hände... Hon var jättepigg ett helt dygn! Haha, så det kan gå!

Ha det så bra framöver!
Nina

Elisabet sa...

Anonym: ja, folk har ju sagt det innan också men vi har ju liksom tänkt att det är väl inget speciellt med Amir, han verkar ju må bra, utbrott & ångest får ju alla autistiska. Men där hade vi fel. Kanske skulle prova och ta Theralen själv för att se hur det känns :-/

Nina: ja och man litar ju på läkare också, speciellt vår läkare som är så himlans kompetent. Visserligen har han alltid tvekat till att skriva ut theralen men gjort det ändå eftersom vi har sagt till honom att det funkar och då vill han inte "förstöra" för oss och han vet ju också att det ger effekt på sömnen. Men det här ska jag säga till honom nästa gång vi pratar...
Haha, så typiskt med sömntabletten. Alla möjliga mediciner brukar ha tvärtom verkan på såna här barn verkar det som. Amir fick Tavegyl mot sin allergi ett tag (nu har han en annan medicin), läkaren som skrev ut det sa att det kanske är bra för då kanske han sover på det. Och väldigt många säger att de blir däckade av Tavegyl. Men Amir han var vaken 26 timmar.... :-o

lilla u sa...

Hej!
Vad härligt att han mår bättre utan Theralen. Vi hade en liknande situation med Viktor förra sommaren. Viktor äter både strattera och euquasym. Förra våren ville läkaren att vi skulle testa en högre dos euquasym på honom för att han skulle lugna sig. Han var väldigt orolig vid den tidpunkten(vilket faktiskt hade sina naturliga förklaringar). Vi gjorde det och ja han lugnade sig. Men plötsligt fick vi så många märkliga utbrott. De tog tid att lösa och tog orehört mycket kraft, både av oss vuxna runt honom och av Viktor. Viktor är ganska verbal och han försökte förklara för oss vad som hände vid dessa utbrott vilket var väldigt intressant och skrämmande! Så en dag kom jag på att dessa utbrott finns beskrivna på bipacksedeln! Ringde omedelbart läkaren och vi minskade dosen igen och utbrotten försvann!
Så det är läskiga saker vi ger våra barn. Det är inte konstigt att man letar efter andra vägar.

lilla u

camoo sa...

Elisabet - om man inte testar att ta bort medicinen, vet man ju inte om barnen utvecklas! Jag tycker man måste testa, men man måste vara beredd på att det är jobbigt. Rätt jobbat av er!
och du - grattis till skinny-jeansen.

Elisabet sa...

camoo - tack! =)

lilla u - javisst är det läskiga grejer. Och tyvärr verkar det ju liksom som normen när man är på hab eller hos läkaren. Det är bara medicin, medicin, medicin hela tiden när man har något problem. Ja eller någon konstig metod som man kanske inte håller med om skulle passa på ens barn. Det sägs ju att det forskas så mycket kring autism och sömnproblem hos barn men det verkar stå stilla. Över huvud taget inom psykiatrin så är det bara proppa hjärnan full med medicin som gäller, och om man vill gå nån annan väg så blir vårdgivarna som frågetecken eller så är det resursbrist. Känns som att det är enklast för dem att bara skriva ut en massa recept. Jag tycker visserligen att det är BRA att man "vågar" ge små barn med problem mediciner som kanske behövs, annat vore förkastligt, men ibland kanske det medicineras lite för mycket. Eller med fel grejer. Vad gäller sömn så finns det bara melatonin och theralen att välja på, annars är det gilla läget. Ännu har vi inte kommit så långt så att Amir behöver någon slags lugnande medicin dagtid, men så blir det nog förr eller senare, och det är ju också starka grejer... Visst, behövs det så behövs det, men det är ju inte kul, och man önskar att man kunde lösa det på annat vis som sagt, att man kunde få HJÄLP med det.

blablabla, va jag babblar =)

Lilja sa...

Hej medmänniska!

Omega 3 sägs vara bra för hjärnan, men man ska inte äta det i för stora mängder heller. Pest eller kolera, så tycker jag det är med de flesta råd som kommer av sjukvården och människor som gärna vill tycka åt andra. Själv kör jag numer på hemlagat, ekologiskt, närodlat, närbakat, hembakat, inga tillsatser, inga färgämnen osv. Ser en förbättring redan efter ett par veckor, både på Loppans utveckling och på Lillfisens mage. Kom gärna in och läs hos oss, kanske finner du styrka, kraft eller mod att orka vidare.

Mvh Lilja

Lilja sa...

Ps. Har ni provat Risperdal?, Loppan har det för att ta ner agressionsutbrotten och för att kunna somna i tid. Ds.

Björn sa...

Bra att melatonin fungerar ivarjefall.
Du får gärna prova på det receptfria melatonin som jag säljer gratis. Antar att det som tillhandahålls av apoteket är ganska dyrt.
Kände att jag var tvungen att göra lite reklam.

Elisabet sa...

Lilja: Hej på dig! Jag tror att så som du gör är det allra bästa. Tänk om man orkade och hann. Det är väl meningen att vi ska det kanske nån gång. Men just nu är det för många pusselbitar. Nej Risperdal har vi inte provat, det har inte kommit på tal heller, men vi får väl se. Ska in och läsa hos dig!

Björne: Jotack det är svindyrt, men inte just nu, för nu är det gratis! =) Vi har ju köpt så mycket så det kommit upp i högkostnadsskyddet och då får man gratis medicin, men tack för erbjudandet. =)

Anonym sa...

Theralen är inte beroendeframkallande, det andvänds oftast när getingallergiker under 10 års ålder har fått ett getingstick eller för tex. missbrukare som inte får ha några beroendeframkallande läkemedel. Theralen ges oftast som en illusion till folk för att få dom att tro att dom har fått ett läkemedel som ger effekt medans det i princip inte ger mer effekt än en kopp te.