onsdag 16 september 2009

bvc up yours!

Måste man gå till bvc? Jag har för mig att man inte måste det. Men om man liksom inte vill det, är det något som de kommer att ifrågasätta? Typ anklaga mig för att vara en dålig morsa som inte vill kontrollera emellanåt att allt är okej med barnen?

Jag fick en kallelse till en 4årskontroll på bvc för Amir (sent var det också). Det stod lite vad de skulle göra, vilka moment som man skulle gå igenom. Jag vill inte. Det är ingen idé! Amir klarar inte momenten. Han kommer inte ens vilja bli vägd och mätt, jag förstår inte vad poängen kommer vara med att släpa dit honom. Jag har redan avbokat tiden på internet men man kommer ju få en ny tid. Jag förstår inte varför vi ska gå dit, det är helt meningslöst!

Det blir bara ännu ett tillfälle där man får en smäll i ansiktet och får veta att ens barn minsann är onormalt och konstigt. Jag betackar mig för sådana tillfällen. Det händer visserligen varje dag, men man försöker ju avstå från det om man kan. Jag försöker faktiskt till varje pris avstå från att ta med Amir till ställen där det finns många normala barn och deras överlägsna föräldrar, just för att jag inte vill känna den där genomborrande blicken och få stämpeln i pannan som säger att vi är konstiga, och att min unge är en sån där som alla kollar på och undrar vafan det är för fel på honom, eller är han bara ouppfostrad.

Normal. Fuck normal. Världens fulaste ord.

Just det ja, min poäng, vart tog den vägen nu? Jag är bäst på att tappa bort mig. Jo. Redan på 3årskontrollen, som misslyckades totalt (trots att bvc-tanten är medveten om att Amir är autistisk och därför gjorde en "modifierad" variant av kontrollen), så sa jag till dem att jag vill inte ta med Amir på fler kontroller, för det behövs inte. Han gillar det inte och jag gillar det inte, och vi har en etablerad läkarkontakt på habiliteringen och barnmottagningen, och allt som vi behöver veta får vi veta där. Men bvc-tanten hade tydligen lite att invända. Hon fick mig att känna mig besvärlig och otacksam för att jag tackar nej till vårt fina hälsokontrollsystem som vi har för att alla barn i Sverige ska må bra. Hon menade att vi bara kunde komma dit för att mäta, väga och fråga om mat och dylika "allmänna" saker. Och jag gav med mig förstås.

Men Amir är inte "allmän", och jag tycker det är förnedrande att gå dit, och jag tycker att det är förnedrande när bvc måste göra sina jäkla kontroller enligt manualen bara för att statistiken ska stämma, trots att det inte funkar och trots att det inte visar någonting på min son. Hur mycket de än "modifierar" sina kontroller så är det ogenomförbart på honom!

Det är jobbigt och sårande att sitta och titta på när bvc-tanten i sin modifierade variant lägger fram en papper och penna till Amir och säger "kan du rita en häst?". Eller när hon ber honom att ställa sig raklång mot väggen under tiden som han hellre vill plaska i hennes handfat, när hon samtidigt påstår att hon vet hur autistiska barn funkar och att "vi kan ju prata om mat". Lämna mig i fred, rör inte mitt barn, gå härifrån, kärring!

Om jag bara vågade säga nej, jag vill inte, och samtidigt och kunna stå pall övertalningsförsöken! (snälla snälla kan hon inte läsa min blogg så att jag slipper ta det med henne)

Jag vet hur det är. Bvc är en statlig kontrollorganisation som främjar och stöttar det normala, det perfekta, det präktiga och politiskt korrekta. Och så fort något är onormalt så kan de ingenting och blir alldeles flummiga och försöker vifta bort det genom att få det att låta normalt. Och ändå har de mage att påstå att de ser och bryr sig om alla barn och alla föräldrar, som en hjälpande statlig modershand för osäkra familjer. Det är bluff. Jag har haft rätt hela tiden. Bvc är av ondo. Och jag hamnar nog i ett register om jag inte vill veta av dem. Så det är väl bara till att följa John.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ja fy...vi har också varit på fyra-års kontroll, då skulle han bra få en spruta men konstigt nog så åkte pennor och papper fram ändå, bara för att se om han kanske kunde rita....antar att man MÅSTE gå dit för att det sen är dom papprena som följer med en till skolan och skolsköterskan och finns man inte med då, då blir det nog panik. För man kan ju säkert inte skicka journaler från habiliteringen till skolan, då blir det fel, och man måste göra rätt!!!
Så jag håller med dig, kunskaperna om när något inte är som det ska finns ju ändå inte. Med min son så sa man hela tiden att allt var så normalt, att alla utvecklas så olika. Jag fick tjata mig till en remiss till en barnneurolog, när vi sedan fick diagnoserna så kunde inte bvc-tanten tro det. Han som är så söt och alltid ler mot en....SUCK. Lycka till, stå på dig!

lalandakid sa...

Ursäkta men...vad fan är det för fel på din BVC?
Om Amir redan har sin diagnos och allt är klart så borde de aldrig aldrig aldrig hålla på och skicka sådana kallelser till er!

Vi fick inte det. Och det är jag jävligt glad för.

Jag gick till vår BVC-tant ändå lite då och då för att väga mäta och fråga om vanliga barnåkommor (diverse förkylningar, öron- halsinflammationer och vattkoppor). Men hon la sig aldrig i hennes "utveckling" eller diagnos om inte jag tog upp det.
Hon skulle aldrig kommit på tanken att göra nåt sånt!

Du ska inte dit med Amir,
du ska inte ens behöva ta upp med henne om varför du inte ska dit.
Du ska inte ens behöva bli arg.

Jag tror inte det är fel på BVC-institutionen som sådan,
din tant är inte klok helt enkelt.
Sådana människor kommer du ändå att träffa gott om under alla dina barns uppväxt,
så mitt råd är att börja sålla redan nu!
Skit i henne, hennes kallelse och hennes snack.
En del är vad jag kallar "samaritsubbor", de vill gärna gotta sig i andras elände och tar varje tillfälle att göra det genom att t ex skicka onödiga kallelser...bara de får se och känna på eländet som de ju ändå skiter i...

Spar din energi till viktigare saker.

Kram

Lusth sa...

Jag skulle inte gå dit. Det verkar ju liksom inte finnas någon mening med det. Får du en ny tid så ring och säg att du har redan en kontakt med läkarna och det finns ingen mening med att gå och göra tester som är för såkallade normala barn då det inte funkar på Amir. Du ska inte behöva gå genom det och Amir behöver heller inte gå genom det.

Vad gäller din dotter och hennes storlek så tycker jag inte att du ska behöva vara orolig faktiskt. Huvudsaken anser jag är ju att hon visar att hon är frisk för övrigt och inte onormalt trött. Tryck inte i henne någon mat, precis som du så tycker jag att det är kränkande och minns också hur illa jag mådde när någon tryckte i mig maten när jag var liten. Låt henne istället äta normalfeta produkter och prova med att ge henne mat mer ofta istället. Lite mat men mer ofta.

Det kan handla om att göra magsäcken större och då kan det ju vara nått att göra mat som hon tycker speciellt mycket om och försöka få i henne så mycket av det som möjligt. Men sluta när det liksom inte känns bra för dig.

Hade hon varit större hade jag gett dig rådet att ge henne jordnötter ibland eftersom det är bra fett i jordnötter men det kanske inte känns så kul att ge henne med tanke på att hon kan sätta de i halsen eller är allergisk.

Jag slänger upp en liten lista på sånt som jag vet är lite fetare som kan vara värt att prova.
banan
avokado
lax
makrill
olja istället för margarin i maten
nötter av olika slag

Äter hon mat som du gjort själv hemma eller är det mat som du köper på burk. Sonen hatade maten jag gjorde när han var liten och åt bara burkar och sen efter ett tag så ändrade han sig och älskade maten jag gjorde och hatade burkarna. Gör man den själv så kan man ju alltid påverka genom att modifiera om den maten om hon inte skulle gilla den.

Har också hört att barn inte gillar att man blandar olika saker med varandra utan att man har potatis för sig och det andra för sig. Det är säkert beroende från barn till barn.

Du kommer säkert på nått och stressa inte upp dig. Det löser sig. Hon kommer gå upp i vikt och växa. Tror inte hon kommer vara sådär liten när hon är 15 år gammal. Lovar.

sara sa...

NEJ du behöver inte gå dit och att de ens tycker att du ska testa Amir enligt de vanliga mallarna är ju ren idioti

Desutom kan du byta BVC om du inte är nöjd och det finns fler i kommunen

Kommandomamman sa...

Stå på dig för din egen självkänslas skull. BVC är en rådgivande myndighet - inget annat. Vill du inte gå dit så går du inte dit.

familjebloggarna.se sa...

Grattis, du hamnade på plats nr 3 på våran Top 10 lista! :)

Anonym sa...

Jag tror inte du behöver gå dit eftersom du ju som du själv säger redan har en etablerad läkarkontakt på hab o autistcentrum osv. Bvc kontrollerna är bland annat till för att man ska upptäcka om något barn inte har det bra. Alltså mer om föräldrarna brister på grund av ex missbruk elr psykisk sjukdom och sånt. Att inget barn ska falla igenom och ingen har upptäckt att barnet for illa.Det gäller ju inte er!
Amir har ju redan sina reglubundna kontakter så kolla med hab om inte det räcker för er del.

Erika

Sara sa...

BVC är alltid frivilligt, liksom MVC tex
Vaccineringarna ( om man vill göra om dom) kan mna ta privat eller på VC istället

Elisabet sa...

Måste säga först att jag blir så himla glad när ni skriver ner så engagerade, långa och snälla kommentarer!! :-D

Ja, det är nåt fel på vårt bvc tror jag. Har varit fel på alla bvc som vi haft och då tyckte jag ändå att det som vi har nu är det bästa. Förra bvc:t motarbetade oss i 1,5 år när vi försökte få dem att fatta att det var fel på Amir, men nej han var ju bara en ensamvarg och "alla barn utvecklas olika snabbt". Nu vet jag att hon bara var okunnig, för det var SÅ lätt att se på Amir att han inte alls "bara var sen". Det gällde bara att man hade erfarenhet eller kunskap.
Och nu hon den här då... suck.
Tänker inte gå dit med honom. När jag får den nya tiden så säger jag NEJ, det finns ingen anledning.
Han ska väl ha nåt mer vaccin tror jag, och det kan han få, men inte mer än det. Hans underbara läkare på hab och barnmottagningen räcker ypperligt.

Kan inte fatta att hon sa att vi skulle gå dit bara för att vägamäta men sen när vi kom dit så drog hon ändå fram testerna "för att hon måste". Herregud!!!

Skolsköterskan? Eh? Det finns inte i min tankevärld just nu att Amir en dag ska gå till skolan (men jag vet ju såklart att han ska det, men jag menar, det är så svårt att se det). Ska han till skolsköterskan då också? Varför? Hur ska det gå? Oj nu fick jag massa tankar.

Men alltså bara namnet låter ju skräckinjagande; barna-vård-centralen. Brrrr.

Lusth: Tack så jättemycket för tipsen!! Hon börjar rata burkmat mer och mer och vill mest ha indiska grejer :-D Och jag är egentligen inte heller orolig... egentligen inte. Det är bara att ta en titt på hennes gener, och kombinera det med att alla människor gillar inte att äta så mycket. Det som jag bekymrar mig över är att hon står ju stilla i vikt och då undrar man ju varför... Men sen kan det va så att just då kanske hon har varit sjuk, eller inte haft lust att äta så mycket och samtidigt varit väldigt aktiv, och så kan det ju också vara ibland utan att det behöver vara något fel... eller? :-/
Ska ge henne massa olja, avokado och banan. Hon får bröd med nötter i, det är väl kanske bra då??

Lusth sa...

Ge henne det hon vill ha det är nog det viktigaste när hon inte går upp i vikt. Nu jobbar jag ju inte med sånt här men jag tänker som så att bra fett är alltid bra oavsett om du är liten eller inte. Antagligen så går man upp bra i vikt med sånt i rätt mängder. Om inte annat så går hon ju i alla fall inte ner.

Vill hon inte ha burkmat så skit i den och ge henne det hon vill ha istället.

Nä bvc-tanter kan vara riktigt enerverande och korkade ibland. Har en bekant som har samma problem som du och hon har hotat att anmäla henne till soc om hon inte går upp. Hon var livrädd stackarn. Men det gick bra det också. Hennes flicka är också liten och väldigt dålig i maten.

Gör det inte till någon stor grej och slappna av när ni äter, låt henne äta i sin egen takt, sitta kvar en stund och inte bråka vid maten så mycket det går att undvika. En dag kanske det släpper. Annars lär ni ju i alla fall inte behöva oroa er för att hon blir överviktig. ;P

Elisabet sa...

Ja jag ska göra det... Och nu börjar hon äta lunch på dagis (förlåt! förskolan!) istället och där går det säkert ännu bättre med tanke på den goda maten som dom har där och att jag inte sitter bredvid och stressar eller vad jag nu tenderar att göra.

Ja jag måste ju säga det, lyckliga flicka som slipper bli överviktig... Jag kommer bli en sån där mamma som är avundssjuk på sin dotter. Känns sunt.

Daniella sa...

Bra skrivet! Jag förstår för visso vad du menar. Men dem gör väl inte enbart kontrollerna för statistikens skull, utan för att upptäcka eventuella sjukdomar eller dylikt. Dessutom är nog statistiken viktig för att fakta ska kunna vara riktig. Det är bara min tanke! :) BRA blogg.

lilla u sa...

Jag näringsberikar V:s mat. Han äter nästan ingenting så den lilla mat han äter blandar jag majsvälling i. Jag blandar det i köttfärs, i såser, i gröten,i köttfärsåsen, i paneringen när jag panerar och steker fisk och i den varma chokladen....osv. Då vet jag att han får i sig lite näring och en massa energi på väldigt lite mat. Det kan vara ett sätt att ge henne mer energi och näring på det lilla hon äter.

Lusth sa...

Haha, eller hur. Jag sitter och tittar avundsjukt på min son nu och önskar att jag också kunde se mina revben. Han kan äta som en häst men går inte upp i vikt ändå...

Dagis säger jag också och ändå läser jag till lärare, dock inte "dagislärare". Tycker dagis är mycket lättare att säga och skiter i om folk tycker att man ska kalla det förskola. Ungefär som att ungarna bryr sig.

Se hur det går på dagis. Ibland förvånas man av att ungarna aldrig äter hemma men på dagis äter de som hästar. Har jag råkat ut för med sonen i perioder. Nu äter han dock som en häst hela tiden. Men han är sju år gammal och börjar väl komma upp i den åldern antar jag. :)

Elisabet sa...

Daniella: Jo visst är det så, att de måste i första hand kolla så att barnen mår bra. Men, när det gäller ett barn som ändå inte följer normen och som man VET inte klarar testen, då är det klart att det bara görs pga statistiken. Eller nåt regelverk eller nåt sånt skit som bvc måste följa. Jag tror tom att tanten sa det till mig på 3årskontrollen. Jag försökte liksom hejda henne när hon tog fram sina dockor och sa "han klarar inte det där, det är ingen idé du lägger ner tid" och jag minns inte vad hon svarade exakt men det var något om att hon "måste"... Så onödigt! De skulle ju aldrig be ett cp-skadat barn i rullstol att hoppa på ett ben liksom! *aaahhhhh*

Sara sa...

Daniella; jag måste säga att jag har inte mycket förtroende för att de ska fånga up nått som är fel!
M skulle göra sin 4 års kontroll där mitt i BUP utredningen( som inet BVC visste om)
jag gick dit och hon sa inte ett ljud om att nått skulle vara fel

de träffar barnen så himla sällan at de inte har en aning om hur det barnet ligger till och då kan man heller inte fånga upp avvikelser
Det är i så fall förskolan bättre på

lalandakid sa...

Jag säger det igen,
den där kvinnan är inte klok.
SKIT i henne!

På riktigt, det kommer inte leda nån vart.
Hon gör helt enkelt jättefel.

Angående vikt på barn så har jag fått höra lite olika från olika håll. Dels att jag ska berika maten med en massa fett (och det har jag gjort med sonens mat sen han började sluta gå upp i vikt så där lagom).
Jag blandar smör, olja, riven ost, kollar i innehållsförteckning så det är bra näringsinnehåll och så vidare. Men det hjälper sådär.
Sen, när vi flyttade ner till Malmö nu så träffade jag en annan BVC tant som bara sa att det inte gör nåt.
Att barn efter första året inte går upp så mycket, många stannar i sin vikt i flera månader till och med, sa hon. Och så sa hon att det inte gör något, att det är normalt. Så länge de är glada och sover som de ska och rör på sig.

Kan du inte byta BVC igen?
Kram

Elisabet sa...

Har precis fått veta att "vår" bvc-tant ska prova på en annan tjänst och vi har en annan tant så länge... Hon kanske är bättre... Men vi får väl se. Ska träffa specialisten i oktober och då ska jag kolla vad HAN säger, och efter det strunta i vad alla bvctanter säger. Det är ju Amirs egen läkare och han är så bra, så om han säger nåt då litar jag på det! Och antagligen så kan han hjälpa mig att säga till bvc att lägga ner Amirs besök också, så man slipper.

Elisabet sa...

Enda gången som jag var (och är) riktigt tacksam över bvc, var när Amir var tre veckor gammal och han hade RS. Det var bvc som upptäckte det. Jag hade ALDRIG kunnat ana det om jag inte gick till bvc. Då hade han blivit riktigt illa däran men nu fick de se det och han blev hjälpt väldigt tidigt. På så sätt kan jag vara skitglad över att vi har bvc. Men barn som avviker på ett eller annat vis har de noll kunskap om.

Anonym sa...

På vårt BVC har personalen aldrig fått någon utbildning i vad autism är och vad det innebär. Därav kommentarer som att han som är så söt och ler mot mig hela tiden, hur kan han ha autism? För alla autistiska dom är väl precis likadana???? Eller vad?
BVC är givetvis bra på många sätt men precis som du säger, om man avviker från det "normala" då blir dom helt ställda, för det mesta, det gäller ju givetvis inte alla BVC-tanter men iaf dom jag har träffat på. Dom vill gärna ändå få göra sina årliga kontroller för det är det dom kan och som sagt dom träffar ju nästan aldrig våra barn, vi är ju liksom i händerna på andra och har förmodligen redan gjort utvecklingsbedömningar då känns det rätt löjligt att plocka fram pennor och fråga om den lilla killen kan rita en bil...