lördag 19 september 2009

Fördomar har vi allihopa, allihopa, allihopa

Jag med. Ni som är pk-känsliga bör inte läsa här.

Ibland läser jag tillbaka i min egen blogg och tänker att jag är lite fånig emellanåt, det känns som att jag försöker göra ett sken av att jag är någon slags Jesus-wannabee som älskar alla och aldrig tänker något ont om någon, och så kommer jag med mina moralkakor och åååååååsikter och tycker typ att alla andra människor är fruktansvärda egoister som jag måste omvända till det mildare slaget. Det är inte sant. Det är tydligen bara lite min image. Nog vill jag vara sådan alltid, men jag är ju faktiskt bara en vanlig människa som alla andra. Och människan felar. Och människan är ond. Och människan tänker onda tankar. Och människan tänker inte alltid så jäkla logiskt, eller smart heller för den delen.

De som säger att de inte har några fördomar ljuger. Alla har fördomar. Och jag tycker det är värre med de som förnekar dem, än de som erkänner dem och jobbar med dem. Nu när jag läste det här inlägget av Lady Dahmer, så tänkte jag att jag faktiskt skulle bekänna mina synder lite.

Så här hemsk är jag... innerst inne (och det är bedrövligt långt, så orkar ni inte läsa, skit i det, men jag känner att jag vill vara lite ärlig och öppna upp mig):


Jag har fördomar emot somalier. Jag "vet" att alla är könsstympade, att kvinnorna föder minst tio barn och är hemma hela dagarna och att männen förtrycker dem. Och jag "vet" att de gör allt för att bibehålla den störda kulturen här i Sverige. Detta "vet" jag eftersom det går många somalier på min sons förskola, och deras mammor ser ut som levande lik med flipflops mitt i vintern, medans ungarna är stökiga. Somaliska föräldrar vet inte vad barnuppfostran är. Medans ungarna ränner omkring och vandaliserar så lagar mammorna mat och skvallrar med varandra och papporna sitter och bearbetar krigstrauman och pratar politik. De stökiga ungarna kommer sedan att växa upp till kriminella män repsektive förtryckta kvinnor vars uppgift bara är att föda barn.

Jag har också fördomar emot white trash, och tydligen enligt andra så är jag själv mindre intelligent eftersom jag använder det uttrycket. Hur som helst så kommer här en lektion i vad som är WT, och vad som får mig att rynka lite på näsan utan att känna människorna i fråga:

Svenska white trash är samma sak som socialgrupp 3. Personer som går på socialbidrag (frivilligt) eller är arbetslösa (frivilligt) och gillar det. De är lata, korkade och oförskämda. Det finns väl väldigt många "regler" om vad som är wt men huvudsaken är att det är underklass, svensk underklass, vi pratar inte invandrare här alltså, utan svenskar eller möjligtvis finnar som är ganska fattiga, men gillar det.

Jag brukar tänka att en wt kvinna har fyra barn med olika män, hon är ensamstående eller så jobbar gubben som lastbilschaffis eller nåt och är mycket sällan hemma. Hennes barn är ouppfostrade och osnutna och springer runt på gården och härjar utan att hon bryr sig ett skit vad de gör. Hon sitter på balkongen och röker i morgonrock och pratar högt i mobiltelefonen, oftast saker som "jamen fan alltså jag måste träffa jävla soc sen och de säger ju att jag ska ta det där jobbet men fan jag vill inte ha nåt jävla skitjobb och vem fan ska ta hand om ungarna om jag ska jobba på kvällar och förresten hänger du med ut på fredag, har inga pengar till sprit bara men jag får väl ta ett sms-lån, alla pengar som jag fick i måndags gick ju fan till att betala leffes jävla skulder, jävla karlhelvete han ska inte få doppa när han kommer hem ikväll"

De har blandrashund också, och tacky inredning. Om de är ett par så bråkar de i affären och ställer till scener så alla kan se. De skriker på sina ungar och skiter fullständigt i om folk glor på dem. De är i allmänhet ganska otrevliga, jag skulle vilja säga egentligen att wt är mer ett beteende än en "folkgrupp", men saken är den att sånt där bittert "jävla soc och jävla leffe och jävla skitungar"-prat hör man mycket sällan från arbetarklassen eller överklassen.


Och så har jag även fördomar emot folk med bättre ekonomi. De som har toppjobb, som bara skaffar ett barn som de skämmer bort in i det oändliga och som ser ner på dem som inte planerar lite innan de skaffar barn. De tror att de är bättre än alla andra eftersom de har ekonomi till att ta hand om sitt barn och eftersom de planerat i femton år innan de skaffade ungen. Troligtvis så har ungen förresten också blivit till med ivf eller liknande eftersom de väntat så länge så funkar det inte så bra längre med den saken. Och nu skämmer de som sagt bort sin prinsessa. För det är en prinsessa, alltid en prinsessa, dränkt i rosa. Och mamman är perfektast på hela jorden. Och alla andra, som råkar bli med barn utan planering, och som kanske inte har världens bästa ekonomi, de är i deras ögon ansvarslösa och omogna.


Jag har en fördom emot mammor som pratar finlandssvenska. Jag kom på mig själv med den fördomen häromdagen. Det var en finlandssvensk morsa som för övrigt dessutom såg lite trashig ut, och hon skrek i högan sky på sitt barn, och det var inget trevligt skrik. Jag kom på mig själv med att tänka typ "typiskt finlandssvenskor att vara så aggiga och skrikiga" och nånstans inom mig så muttrade jag också att hon var wt. Och då mindes jag den där bloggen som Expressen länkade till i serien om fattiga barn, hon i "Offer? Jag? Vad snackar du om?" och jag kom att tänka på att hon har ett finskt namn och känns lite wt och då fick jag vatten på min kvarn. Lite knas eftersom jag själv är halv-finlandssvensk.

Rent allmänt så har jag faktiskt lite fördomar mot finnar, trots att jag har en halv släkt ifrån Finland och vet att fördomarna inte (alltid) är befogade. Finnar dricker sprit och Lapin Kulta i bastun och täljer på sina armar med kniv. De är barska, högljudda, temperamentsfulla till tusen (finsk sisu), de har rå humor och verkar alltid lite halvsura trots att de inte är det. Om några finnar sitter och pratar så kan man tro att de ska ryka ihop i slagsmål när som helst, men sen helt plötsligt kommer det ett asgarv. Om man frågar "vad bråkar ni om?" så svarar de; "vi bråkar inte, vi diskuterar!". Det är inte utan att man känner sig lite mesig när man är i finnars sällskap.


Jag har till och med fördomar mot muslimer även fast jag är gift med en. Inte lika många som tidigare, men jag har emellanåt lätt att tänka en och annan negativ tanke när jag hör att någon är muslim. Tankarna går ju faktiskt direkt till kvinnoförtryck och extremism. Jag vet inte riktigt vad man kan göra åt det. Tror att det är medias fel.


Jag har fördomar emot "ungkarlar", killar i åldern 19-30 som är singlar, bor i halvinredda unkna lägenheter med persiennerna neddragna och endast har nån enstaka panelgardin som de fått av morsan. De har glasbord och fuskskinnsoffa från Jysk. Och de sitter uppe på nätterna och dummar sig på Flashback och "mekar" med datorn och på dagen sover de. Och de dricker litervis med Jolt cola och med detta får de äcklig hy med massa finnar, rufsig "frisyr" och luktar svett blandat med Axe Africa. De har tribaltatuering och förverkligar sig själva genom att mobba andra på internet. Om de jobbar med nåt är ju en bra fråga, antagligen får de pengar av morsan. Jag känner igen dessa människor när jag är inne på Elgiganten eller PC-City, då står de vid datorgrejerna och ser ut som de nyss klivit upp ur sängen och pratar nördspråk med en försäljare. Och jag blir äcklad.


Vuxna som super sig fulla... Och då menar jag fulla på riktigt, typ 40åringar som skriker "nu super vi brudar, kom igen, wohoooo!" och sveper en bib rödvin. Uärk. De har missat fylleperioden på gymnasiet och måste ta den nu, alternativt så är de bara omogna och patetiska och tror att de är unga för evigt och inser inte att de beter sig som förvuxna fjortisar. Så fort jag ser ett gäng 40+ are på en uteservering som sitter och gapar så haglar fördomarna i mitt inre. Och så tycker jag att jag är lite bättre än dem och tänker att jag verkligen inte ska skämma ut mig på det sättet när jag är i den åldern.


Ateister tror att de är smartare och förnuftigare än troende (oavsett religion). Eftersom de grundar sina åsikter på veeeeeetenskapen (som aldrig haft fel) så tycker de att alla som har någon form av tro är blåsta som tror på sagor. De är enkelspåriga, inskränkta och ser sig själva som allvetande. De har ett fattigt känsloliv och brist på inlevelseförmåga och fantasi.

Religiösa däremot, frikyrkliga framför allt, ser det som deras livsuppgift att missionera, frälsa alla och tycker synd om de som inte har någon tro. Så fort något dåligt händer så ber de och hoppas på det bästa istället för att göra något konkret åt saken.


Kvinnor som planerar sin framtida förlossning in i minsta detalj har ett extremt kontrollbehov och kommer att få en svårare förlossning än "vanliga" kvinnor. Detta eftersom de blir chockade när de tappar kontrollen och ballar ur och kan inte samarbeta med sin kropp längre. Då upplever de själva också förlossningen som svårare. Dessa kvinnor är oftast 30+, första barnet och välutbildade, oftast har de en lyckad karriär. De är den typen som om de fick välja gärna skulle göra ett planerat snitt så att de inte tappar kontrollen.

När ungen är ute så fortsätter de med sitt kontrollbehov gentemot barnet genom att anamma metoder och manipulera barnet så att det inte får utlopp för sina egna behov. Tex Anna Wahlgren och 5mm. Och de skriver trådar på FL typ "Vad ska jag göööööra, min 2 veckor gamla bebis vaknar två gånger på natten" eller "hur ska jag få min 4 veckor gamla bebis att sluta äta på natten".

Oftast bor dessa kvinnor i en större stad, de har bugaboo-vagn och kallar sin dotter för prinsessa och sin son för prins. Jag har ytterst sällan sett "unga mammor med dålig stavning" ta upp liknande problem.


Jag blir alltid lite neggat inställd till människor som säger att de inte läser böcker. Jag tänker direkt att de är nog inte riktigt smarta i huvudet. Och oftast stämmer det. Man blir smart av att läsa. Det är fakta.


Oj, det var skönt att slänga ut det. Nu kan jag återgå till att vara Jesus-wannabee igen.


/medveten om att jag härmed tappar x antal läsare

24 kommentarer:

Nina sa...

Det blev inte många människor kvar att inte ha fördomar mot ;)
Tror oxå att alla har fördomar, men hoppas att dom flesta tänker lite till; att det finns en orsak till att människor är som dom är/gör som dom gör...
Sen behöver man ju inte alltid gilla orsaken, men en orsak finns det.
Nina

Elisabet sa...

Nä, hähä, det blev det visst inte... Men det kanske är lika bra för om man har fördomar mot alla människor så finns det ju ingen som särbehandlas? :-D

Sen som sagt, jag vet ju att mina fördomar är just fördomar och inget annat.. jag har kompisar och släktingar bland alla dessa kategorier och det kanske säger en del. Hoppas jag.

Anonym sa...

Hahahahaha....det där var riktigt kul! :-))

Erika

Novellskrivarn sa...

Du får aldrig, aldrig sluta blogga!

Du är så ärlig, så uppfriskande och så jävla bra. Jag håller med till 99% om dina fördomar men skulle ALDRIG våga skriva om det i min egen blogg. Helt sjukt töntigt egentligen. Men du är nog bland de modigaste personer jag "träffat".

pethra sa...

Befriande inlägg. :D

Madlar sa...

Förlåt, om jag ska vara politiskt korrekt så skulle jag väl inte garva åt ditt inlägg men...du skriver så träffande!
Även jag är en smygis med fördomar o förutfattade meningar om diverse folk.

Elisabet sa...

Tack!!! Jag var faktiskt övertygad om att jag skulle bli lynchad, men tänkte typ whatever, det är bara en blogg. :-D
Men förhoppningsvis så förstår de flesta att jag inte är 100% allvarlig...

Novellskrivarn: skriv dina också, kom igeeeen!!

lalandakid sa...

Lynchad? det här var hur kul som helst!

Nu får jag sån prestationsångest att jag aldrig kan komma att skriva om mina egna fördomar (som inte skiljer så mycket från dina, jag har säkert ännu fler ;)).
För det här inlägget vara bra så bra!

Ha hahahha!
TACK!

Lusth sa...

Det läskiga är väl att man känner igen sig så sjukt mycket i det du skriver... Fördomar har man som du skriver förmodligen alltid och det är svårt att komma undan de. Jag tror att det viktigaste är att man är medveten om sina fördomar och därför kan bortse ifrån de när det behövs och därför öppna sig för andra människor.

Ditt inlägg är helt underbart.

Elisabet sa...

Haha, tack själva! :-)

JIGARTALA sa...

Hahahaha vad rolig du är! Jag känner migen mig i en del på på fördomarna om religiösa och ateister trots att jag själv är religiös och resten av min familj är ateister.

Jag har en nära kompis som är somalier och förutom henne så känner jag två till och jag har en fördoms som baserad på dessa tre och det är att somalier är överrenliga och städar hela tiden.

karibien sa...

Nejdå, du förlorar inte mig som läsare heller.

Det här inlägget fick mig att tänka på en intervjuövning vi gjorde under journalistutbildningen. Vi skulle intervjua varandra, på temat fördomar.

- Men jag har inga fördomar, sa min intervjuperson.
- Vänta nu, du brukar ju säga att män är svinpälsar. Alla män. Hur går det ihop?
- Det är ingen fördom. De är ju svinpälsar, det är fakta.

Sen dess har jag ännu en fördom att lägga till listan. De största fördomarna har de som anser sig vara fördomsfria.

Elisabet sa...

jigartala: ja att somalier städar hela tiden det visste jag också :-D men är det inte så förresten att muslimer, inte bara somalier, är väldigt städgalna? Jag tror att jag aldrig varit inne i ett smutsigt muslimskt hem. Är det för att mammorna är hemma hela dagarna och städar? :-D

karibien: haha! så sant, så sant!!

Sarah/jigartala sa...

hahaha jag önskar mitt hem var så välstädat men det kanske kommer har trots allt jobbat 220 timmar denna månaden. Hälsa din son grattis på födelsedagen och din man eid mubarak!

Elisabet sa...

detsamma!!!

Anonym sa...

Snubblade över din blogg idag och det här var bland det roligaste jag har läst på länge.
Jag behövde verkligen ett gott skratt idag och det har du gett mig - tack!/teepee

Oscar sa...

Gillar fördomarna. Dock så måste ju dina fördomar bygga på "störande ögonblick" kanske av ren irritation eller kanske av ren avund? Jag satt och tänkte, - Vad tänkte du när du väl bestämde att få barn? Vad blev den värsta konsekvensen med att skaffa barn så tidigt?

//Jag tycker du verkar riktigt jävla grym ska du veta!//Kyss47

furman sa...

Jag skulle åka på dyng i min lilla by om jag skrev så här, underbart att du vågar! Klockrent med socialgrupp 3 (tänker på Tabitha i Mia och Klara)...och de som inte läser böcker, där känner jag verkligen igen fördomarna!!

index sa...

Fasiken vad du är bra! Skrattade och kände igen mig själv och alla jäkla fördomar.

gladmymlan sa...

haha snubblade in här ikväll o skrattade gott åt dina fördomar, dock saknas det några viktiga(?) saker:

bögar. inga fördomar om dom?!

och blandrashundar, tycker du inte att wt-folket alltid har en amstaff-blandning eller en schäfer rottis korsning eller pitbull??

ditt inlägg var kul, och så underbart att höra hur jäkla skittrött du blir, själv har jag en son med adhd och drag av aspergers, hans adhd uttrycker sig mest i ett stimmmande samt en stor bristande impulskontroll...gilla läget är inget kul. själv klev jag in i väggen för sex månadersen o har blivit sjukskriven ( där har vi en grupp till att vara fördomsfull emot, vilket jag är, trots att jag själv ÄR sjukskriven haha, och förresten har jag med fördomar mot finnar, trots att jag är halvfinne själv)

kram på dej o är det ok att länka atill din blögg?!

Elisabet sa...

Hahaah va kul... länka på du, det är ju bra att bloggen andas vidare genom läsarna liksom :-)
Kram till dig också och till din familj!

Benny sa...

Hej! Tittade in för att läsa lite. Lika klok som alltid! :)

Elisabet sa...

Benny - HUR kunde du hitta hit??

Elisabet sa...

Eller jo jag förstår hur förresten :-)