måndag 30 november 2009

Kan man tro på sånt eller är det bara blajblaj?

Jag pratade med en annan mamma till ett barn med autism om det här evinnerliga bekymret med sömn. Hon berättade en jäkligt konstigt sak som jag först fnös lite åt i mitt inre, men när jag kom hem så kunde jag inte låta bli att fundera lite mer på det.

Hon sa att hennes dotter sover som allra sämst när det är fullmåne. Att hon kan sova bra med medicin, men dagarna kring fullmåne så hjälper ingenting och hon är vaken halva nätterna. Jag frågade när det är fullmåne och räknade sedan ut att det är faktiskt samma sak för Amir...

Alltså jag tycker ju att han sover bättre nu än vad han gjort någonsin i sitt liv. För det mesta sover han faktiskt bra. Jag vet inte vad det beror på, möjligtvis en mängd olika faktorer. Men sen kommer det alltid ett par dagar i månaden då det känns som att han typ har PMS om det vore möjligt. På nätterna sover han som en kratta och på dagarna beter han sig som besatt. Det senare beror ju säkert på trötthet, men ändå.

Och dessa dagar är exakt runt fullmåne.

Hur vettigt låter detta egentligen? Jag kanske ska bli rädd för att han blir varulv också?

Jag googlade lite och såg att många forskare faktiskt anser att det ligger något i hur fullmåne påverkar oss, och att det är många som sover dåligt vid fullmåne. Även "den andra mammans dotters läkare" (samma som Amirs läkare) bekräftade faktiskt att det inte bara var tokigheter, utan att hon hade hört liknande vid många tillfällen.

Hm. Jag vet inte jag. Jag tänker ofta "äsch så tramsigt!" när jag hör denna typ av "skrock", och speciellt när jag har en otroligt skrockfull karl här hemma som kommer dragandes med sina uråldriga myter från den indiska landsbygden, så har jag blivit väldigt anti det mesta som inte är vetenskapligt bevisat. Använd hjärnan liksom.

Men ibland är det skönt att ha en syndabock och en förklaring till konstiga mysterium och det här kunde ju vara något.

Vad tror ni, skrattar ni bara åt sånt här och tycker att jag är dum i huvudet nu om jag tror på detta?


buhu...

13 kommentarer:

dekorum sa...

Jag har hört folk prata om detta, och tidigare precis som du fnyst åt det. Men på senare år har jag faktiskt märkt att jag själv ofta har svårare att somna när det är fullmåne än annars. Kanske ligger det nåt i det...

Lusth sa...

Jag tänker att det kanske är något magnetiskt... Nu bara svamlar jag men jag tänker att det kanske har något med gravitationen att göra. Amir kanske är extra känslig för detta av någon anledning och att det är därför som han inte sover under fullmåne. En tanke bara. Kanske är det något med gravitationen och månen som han känner av på något vis. Jag tror inte att det är helt fel att det är något som påverkar men exakt vad vet jag inte. Det kan nog ligga lite vetenskap och fakta bakom det också. :)

Elisabet sa...

jamen precis, månen påverkar ju faktiskt vatten så varför kan det inte påverka oss. (??)

Men vissa forskare har tydligen sagt att vi sover dåligt när det är fullmåne bara för att vi kollar ut genom fönstret och ser att det är fullmåne och då tänker man att man kommer påverkas och då gör man också det (psykologiskt). Eller den löjliga att man måste dra för persiennerna när det är fullmåne så det inte lyser in så mycket. :-/
Men amir vet ju inte om sånt och skiter i det liksom.

Nina sa...

Ja, det man inte vet kan man bara tro om så eftersom jag inte känner nån skillnad själv så kan jag bara tro att det stämmer på en del. Man har ju hört att månen påverkar sömnen hos en del, och varför skulle dom ljuga? Så nä, jag tycker inte du är dum i huvet och jag skrattar inte! :)

Kram Nina!

Elisabet sa...

nina : det var ju skönt att höra :-)

Det bara känns bra helt enkelt att ha en förklaring att skylla på om det är möjligt.

Husflugan sa...

Skrock och tramsigt kan man tycka, men både jag och mina två grabbar sover urdåligt när det är fullmåne. Jag som brukar somna så fort jag lägger huvudet på kudden i vanliga fall ligger och vrider mig i timmar. Tittar ut genom fönstret. Jo, visst är det fullmåne. Fyra och ett halvt åringen som annars slocknar som ett ljus efter två minuters sagostund kräver lååånga sagor och minstingen vrider sig i spjälsängen. Folk får tro vad de vill men i vår familj sover vi illa vid fullmåne.

Magda.nu *En fjärt i rymden sa...

Jag vill inte tro på det och erkänna det men jag upplever också att jag sover sämre då det är fullmåne.Det verkar ju vara ganska vanligt men det känns ju lite....flummigt på något sätt?

camoo sa...

Spelar det egentligen någon roll om det är tramsigt? Om Amir och andra nu sover dåligt runt fullmåne så gör de. Vi trodde att Måns gjorde det, men som valigt motbevisade han oss genom att sova fantastiskt bra nästa gång det var fullmåne.
Förutom Månen kan ju s k Curry.linjer påverka, och de "sitter fast" på jorden. Googla på det ni, så kan ni få ett huvudbry och ett gott skratt, för detta är ganska rolig läsning.

Anna-Karin sa...

Det är faktiskt bevisat att fullmånen har någonting med jordens dragningskraft att göra.

Då fullmånen påverkar vattnet påverkar den också vätskebalansen i kroppen. Jag hade alltid problem vid fullmåne tills fick jag höra att om man har svårt att somna ska man dricka mer vatten när det är fullmåne och det har faktiskt hjälpt både mig och min son.

Vissa känner av det mer eller mindre än andra, men jag behöver aldrig någon almanacka för att veta om det är fullmåne eller inte. Lucaz börjar sova oroligt 3 nätter före fullmåne och sover oroligt tills den är full. Sen sover han bra igen. Det slår aldrig fel.

Elisabet sa...

Anna-Karin oj va coolt. Man kan väl reglera vätskebalansen med annat än vatten också bara det är vätska? Skulle ju isf förklara varför Amir har lättare att somna om, om han får dricka välling mitt i natten... Det brukar han aldrig behöva annars förutom dessa dagarna. Som en liten bebis liksom.

Currylinjer lät ju som en konstig grej. Men varför skulle såna saker vara bluff och båg egentligen? Vi vet ju att jorden har en massa magnetfält tex, det är ju ingen nyhet.

Marialino sa...

Jag sover ofta oroligt när det är fullmåne, även dagarna innan och efter. Ska prova det där med att dricka lite extra vatten nästa gång och se om det hjälper (fast då vaknar jag väl av att jag är kissnödig i stället ;))

Sanna sa...

Isa sover alltid sämre vid fullmåne. Jag har länge haft funderingar kring varför "galningar" kallas "lunatic" på engelska...

Anna-Karin sa...

Visst funkar det med annan vätska än vatten =)

Nu när du skrev det om vällingen kom jag att tänka på att Lucaz var precis likadan som Amir när han åt välling. Det var oftast runt fullmånen. Jag trodde det berodde på att han var vaken, men nu senare har jag lärt mig att ett barn med autism kanske känner mer vad dom behöver än vad andra barn gör.

Fullmånen har alltid påverkat Lucaz. Han föddes till och med för tidigt och just när det var fullmåne. Enligt en undersökning på familjeliv verkar det som om det föds flest barn just när det är fullmåne. Visst är det ett intressant ämne? =)