tisdag 26 januari 2010

hej jag skiter i mitt barn

Jag har ju länge tänkt, och fått rådet, att man skulle prova att ta bort mjölk och gluten ur Amirs kost, eftersom det bevisligen har mycket goda effekter på autistiska symtom och "problembeteenden". Mår magen bra så mår hjärnan bra, brukar det väl heta.

Men det är ju ett sånt Kebnekaise att ta sig över, så vi har bara skjutit det framför oss hela tiden. Tills nu, då det kändes som att det var droppen. Om man vet ett sätt som kanske funkar, och som kanske kan få ens barn, som ändå har det jävligt svårt, att må bättre, varför använder man sig inte av det sättet då? Jag vet att det är av ren lathet. Palla att pussla in den där extra pusselbiten liksom. Men sen insåg jag, att sova och lata mig får jag göra i graven. Det kommer aldrig lugna ner sig i alla fall, så det finns helt enkelt inte någon tidpunkt att vänta in som skulle passa bättre.

Blablabla. Jag köpte mjölkfri mjölk (vad är det gjort av egentligen?) och hoppades på det bästa.

HAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAA
är allt jag kan säga om den saken. Det kunde man ju inbilla sig, att Amir skulle vara så lättlurad och dricka låtsasmjölk. Och då har vi försökt flera gånger om dagen, varje dag, flera dagar. Men nej. Mjölk ska smaka mjölk, annars är det inte mjölk, då är det nåt skit som inte passar in i hans matrutiner.

Så vad gör man då? Tar fighten? Försöker igen och igen och igen? Eller ger upp? Jag vet vad jag vill göra; jag orkar inte bry mig. Jag vill lata mig nu, jag orkar inte vänta på graven. Så är det med den saken.

/värdelös mamma

24 kommentarer:

whatthefuckdotcom sa...

Om det var havremjölk du köpte förstår jag att han vägrade... den är inte god alls, men prova Rismjölk, den är söt och kalla det inte för mjölk utan säg läsk... nu ska man ju inte lura barn men det var så jag fick min Malcom att dricka rismjölken.

Ett tips är att börja ta bort mjölken i några dagar, bara ha vatten, juice eller saft till maten sedan kan du smyga in Rismjölken.

Nu är iåförsig min son två år yngre och troligen lättare att "lura" men om Malcom frågar efter mjölk så säger jag att den är "slut" och det brukar fungera.

Att byta ut mjölkprodukterna är betydligt lättare så går det inte att ta bort dricksmjölken så kan du alltid börja med det andra som tex byta ut ev matlagningsgrädde mot cocoscream/mjölk osv.

Här är en sida med lite tips, dåligt uppdaterad men jag känner hon som äger den så jag ska säga åt henne att skärpa sig ;)

Lycka till och tänk på att allt kan inte bytas på en gång... då får man hjärnsläpp :)

whatthefuckdotcom sa...

Jag tror jag glömde lämna sidan... hjärnsläpp ;)

http://firestarterx.blogspot.com/

camoo sa...

E - se inte den mjölkfria mjölken som en måltidsdryck, utan ersätt som en ersättning i matlasgningen. t ex pannkakor går utmätkt att göra på Oatly. Oatlu har bra ersättning för matlagningsgrädde också. Måns vägrar dricka oatly, så han får vatten till maten.

Jag vet vilket berg du tycker du har framför dig, men ta det i små korta etapper.

imsingrid sa...

Du kan prova laktosfri mjölk. Den smakar som vanlig mjölk.Valio är ett märke som är bra tycker jag,dock är den dyrare än vanlig mjölk.Alla i familjen kan dricka den.
En stor stärkande kram till dig.
Lata dig du ett tag det är du värd.

lilla u sa...

Jag förstår dig precis! Även jag brottas med samma bekymmer. V äter väldigt begränsat, och jag vet att mjölk och glutenfri kost kan hjälpa honom på många sätt. MEN skall jag plötsligt ta bort kanelbullarna och kakorna (som nästan är det enda han äter...) det känns så grymt och vad skall han då leva på under den tid det tar att lära om, och det tar låååång tid det vet vi ju. Jag tycker inte att du är en värdelös mamma, bara en mamma som gör så mycket du kan och mäktar med. Å sanningen är ju tyvärr den att man mäktar inte med allt :( även om man vill. Tids nog orkar vi kanske ta den "striden" också..... En "strid" i taget, annars går det inte...
Kram lilla u

Lusth sa...

Att dricka mjölken förstår jag att han inte vill. Har för mig att den är riktigt vidrig, ja beroende på vilken man köper men tror du han märker något om man byter ut mjölkprodukter i maten? Om han tycker om att dricka mjölk till maten så ge han den vanliga då och se om det går att byta ut i maten. :)

Jag vet hur det är det där ständiga pusslandet. Nu har jag ett såkallat normalt barn och enbart ett barn dessutom men det är inte alltid lätt alla gånger det heller med grejer som ska funka precis så som han vill att det ska vara.

Förstår att du känner för att vara lat, mjölk behöver ju dessutom inte vara en mirakelmetod som fungerar för just Amir ändå. Det kanske finns något annat man kan göra istället. :)

Anonym sa...

Min son vill inte heller dricka den där mjölken. Jag förstår det, den luktar illa, nästan lite som bajs (ursäkta äckligt, men sant) / Mari

Sara sa...

nej inte värdelös mamma :-( jag vet att jag hör till dom som tjatat om kosten men det är för att det betytt mycket för M

MEN hon var lätt att övertyga, vi behövde inte ta den där fajten du pratar om med henne

Hon drack rismjölk och såg glad ut ungefär
Idag har hon inget minne alls av vanlig mjölk.

Den enda hon saknar är blodpudding

karibien sa...

Jag är laktosintolerant och har inte druckit vanlig mjölk på arton år. Ändå vägrar jag dricka sojamjölk och havremjölk. Smakar bönor resp. välling. Det är bara för äckligt. Rismjölk har jag inte testat.

Men om det ämne du ska undvika är mjölksocker=laktos och inte mjölkprotein så tycker jag absolut att du ska testa laktosfri mjölk. Den från Valio är godast enligt mina smaklökar. Undvik sån som har riktigt lång hållbarhet, de är högtemperaturbehandlade och smakar lite kokt.

Annars säger jag som de andra, vatten till maten, vatten när man är törstig. Förstås är det lättast att genomdriva om alla dricker vatten... Använd mjölkersättningar i matlagningen, och kanske till varm choklad

Och nej, du är inte nån dålig morsa för att du inte orkar med detta också. Jag minns hur jäkla dåligt humör jag hade när jag inte kunde dricka/använda mjölk/grädde osv längre...

Elisabet sa...

Åh tack för era kommentarer...
Det som är knepigt är att den mjölk som han faktiskt får i sig är just den som är som måltidsdryck eftersom vi aldrig använder mjölk i matlagningen! Eller ytterst sällan... det är när jag gör pannkakor då men annars typ varje dag gör Muneer mat och han lagar indiskt, han har visserligen i yogurt ibland... finns det mjölkfri yogurt? Oj det var säkert en jättedum fråga, men jag vet ju inte hur yogurt görs så jag måste ju fråga.

Jag tror det är kasein man ska ta bort? Alltså inte laktos. Och jag har noll koll på vad som innehåller kasein så det måste jag kolla lite närmare.

Det som också är irriterande är att han bara drack juice till maten innan, och vi ville så gärna att han skulle börja dricka mjölk för det är ju så bra för barn :-D Och det tog ett jävla tag men nu dricker han BARA mjölk och vägrar vatten och till och med juice.
SUUUUUUCK.
Helst Oboy ska han ha då, men det får han bara på helgen och då går vanlig mjölk också ner.
Ända tills nu då.

Sen är det den där jäkla vällingen också som han aldrig vill sluta med.. och den innehåller väl både massor med mjölk och gluten. Och det är så dumt för ibland vissa dagar när han inte äter NÅNTING så blir man så glad om han iaf får i sig en flaska välling, men om han inte får dricka den heller, hur blir det då?
Har provat med majsvälling (som varken innehåller gluten el mjölk) men det var samma reaktion där, bara spott och fräs.

Jag ska prova med rismjölk dock, om den är söt så kanske det kan va nåt. Den jag köpte var något som bara hette "mjölkfri" helt enkelt, finns med på bild på den där bloggen som whatthefuckdotcom länkar till. (mkt bra länk för övrigt!)

Och kanelbullar ja... nämn det inte... Han MÅSTE få sina kanelbullar, men kan man över huvud taget baka såna utan gluten och mjölk i??? (eller utan vanlig mjölk och margarin) Eller smakar det bara papper med pärlsocker då?

sara sa...

Ok, ska se om jag kan ge lite svar

Det är kasienet du ska undvika, dvs ALLT som innehåller mjölk

Vad sägs om att ge honom oboy på rismjölk?

Yougurt finns med soja i, och sen kan man även köpa sk Rapsypulver och blanda till.

Kanelbullar går jättebra att baka på rismjölk och rismjöl, gärna med lite mandelmassa i fyllningen
Annars finns även gluten och mjölkfria kanelsnäckor att köpa frysta
de är ok i alla fall

vi fokuserade jättemycket på vad hon fick äta, det vart mycket oboy och chockladbollar här ett tag kan jag säga....

Byt ut långsamt, först 9 delar vanlig mjölk och en del rismjölk
Sen 8+2 etc

Sara sa...

I alla böcker om dieten finns det beskrivet just att föräldrar nästan alltid svarar att "men det är ju det enda han äter"

och att just det kan vara ett tecken på att kroppen är näst intill beroende av mjölk och gluten och skulle svara bra på en dietbehandling

Lusth sa...

Kasein är jag inte superduktig på men laktos vet jag.. Nu verkar det dock vara två olika saker. Kasein borde dock rimligtvis stå med i innehållsförteckningen kan jag tycka så det borde "bara" vara att gå till affären och ställa sig och läsa. Gärna en affär som har ett stort utbud av mjölkfritt, laktosfritt och glutenfritt... Då borde man kunna hitta något.

Vad gäller vällingen så kanske du skulle kunna göra egen om du hittar de produkter som krävs. Då kan han fortsätta med sin välling och du kan göra den utan kasein. Förhoppningsvis så är inte smakskillnaden jättestor eller så kanske det går om han tycker att den är god. Vilket visserligen kan ta sin lilla stund om det är så att han reagerar på att det är en smakskillnad. Vad jag har förstått så verkar det ju inte behöva vara så att han faktiskt tycker att det är äckligt utan att han behöver vänja sig helt enkelt. Har jag förstått det rätt då? Om så är fallet så borde det ju gå att prova sig fram och erbjuda det nya många gånger i förhoppningen om att det går efter ett tag.

Prova att googla kasein och se vad du hittar så kanske det kommer upp något bra. Lycka till.

camoo sa...

E - det finns havremjölk med chokladsmak och jordgubbssmak från Oatly. Det kanske funkar. Finns i "festis"-storlek också. Kanske kan vara kul.

M gillar dem INTE.

Men försök. Jag vet att det kommer öppna ett GLUTENFRITT bageri här i Stockholm " Friends of Adams" och de kommer sälja bröd på nätet. jag skall absolut använda dem.

Anonym sa...

Man kan koka mjölken i två minuter så försvinner laktosen. Annars finns det bra laktosfria alternativ, valios definitivt godast. Det finns även som fil grädde mm. En allmän regel är , att ju högre fetthalt desto mindre laktos i produkten.
För ost gäller att ju längre lagringstid desto lägre laktoshalt.
För att se en säker effekt bör man hålla på en längre tid innan man byter / ger upp, för att se resultat.

Elisabet sa...

Tack för tipsen Sara :-D

Men kan man äta havre om man ska undvika gluten då? Havre innehåller väl inte gluten i sig (ursäkta min JÄTTEokunskap) , men det kan väl finnas spår av gluten eller nåt sånt har jag för mig?
Annars ska jag prova de där oatly-grejerna, såg ju dem i affären men trodde att man inte kunde dricka det pga gluten, annars är det ju ett bra alternativ. Nu ska vi inte ta bort gluten än, utan börja med mjölk, men det är ju onödigt att få honom att börja gilla något som man kanske måste ta bort sen.

Och förresten så vet jag inte vad förskolan kommer att tycka om att pussla med specialmat om man inte har läkarintyg?? :-(

Nej det behöver inte vara så att han tycker det är äckligt... bara att han är så van vid det han alltid brukar äta, och om något ser precis likadant ut men smakar annorlunda, det blir det ju jätteknasigt... Och han måste vänja sig. Orka...

Göra egen välling???? Herregud. Då skippar jag den hellre helt. Nån gång måste han väl ändå sluta dricka välling liksom?

Elisabet sa...

Anonym: hur lång tid??


Alltså måste man ta bort kasein, det verkar lättare att bara ta bort laktos, och vad jag har hört så kan "mjölkmage" eller "laktosmage" också orsaka stora problem och då kanske man inte behöver böka med kaseinet utan börja med laktos?

Amir ser halvt gravid ut ibland, jag tänker att det kan ha med mjölk att göra. Gluten tål han enligt testerna. Men det brukar ju också vara vanligt att småbarn har sån där tjock "gravidmage", men 5åringar?

Sara sa...

M har också sån mage :-( och hon har ONT när hon svullar upp

Vi ger lite havre, men försöker begränsa det

Ett tips är att gå in på BAN sveriges hemsida och läsa föreläsningarna från deras förra konferens

karibien sa...

Kasein = ostämne = huvudbeståndsdelen i mjölkprotein

Finns i alla produkter av komjölk, getmjölk, dvs även yoghurt, ost osv.

Går inte bort medelst lagring, kokning osv. En del känsliga magar som inte tål mjölken "rå" medan kokt kan gå bra - obs! gäller inte allergiker!

På innehållsförteckningar ska du hålla utkik efter alla sorters mjölkprodukter, mjölkpulver, vassle. (det enda som är grönt ljus för är mjölksyra)

En mjölkallergiker måste undvika alla mjölkprodukter, immunförsvaret uppfattar proteinet som en fiende och den som är riktigt känslig kan få en allergichock men vanligen blir det kräkningar, utslag m.m.

Hur noga det är att undvika mjölk i det här fallet har jag ingen aning om.

Alternativ: "mjölk" på soja, havre, ris, mandel. Allergiker kan rekommeneras att avstå från soja eftersom det inte är ovanligt att de blir allergiska mot det också.


Laktos = mjölksocker

Finns i de flesta mjölkprodukter. Mest i vassle och produkter som görs på vassle, som messmör. Minst, försvinnande lite, i lagrad hårdost.

Laktos försvinner inte vid kokning.
Däremot bryts laktos ner vid lagring, det är därför man tål parmesan och prästost men inte mozzarella och feta. En del laktosintoleranta tål också syrade produkter som fil, yoghurt bättre eftersom de kan ha lite lägre laktoshalt.

Laktos bryts normalt ner i tarmen med hjälp av att enzym, laktas. Det är det enzymet man tillsätter för att göra låglaktos eller laktosfri mjölk, yoghurt, grädde

Många som är laktosintolaranta/laktoskänsliga klarar av mindre mängder mjölksocker. Det kanske går bra med en liten yoghurt, eller lite mjölk i kaffet, eller några bitar feta i salladen - men inte allt på samma dag.

När jag fick min diagnos för snart 20 år sedan sa man att laktosintolerans inte var ärftligt men däremot är det vanligare bland i princip alla folkgrupper utom nordeuropéer och nordamerikaner. Att min mor, bror och jag har det förklarades med vårt delvis samiska ursprung.

På senare år har man börjat ifrågasätta om laktosintolerans egentligen finns. Det vetenskapliga underlaget sägs vara dåligt.

För den laktosintolerante är det uteslutande magen som reagerar. Gaser, diarré, kräkningar beroende på hur mycket man fått i sig.

Alternativ: laktosfri eller låglaktos mjölk, grädde, yoghurt osv. "Mjölk" på soja, havre, ris, mandel

åh herregud vad långt det blev, men nu har jag besserwissrat färdigt

Nina sa...

Nån värdelös mamma är du då rakt inte! Fast det hoppas jag att du vet!!!! Det finns ingen bättre mamma till dina barn än du! Så det så!

Du har en Award i min blogg om du har tid å lust.
Kram Nina!

Elisabet sa...

sara: jag ska göra det, hade ju också gärna velat gå på konferensen i helgen men herregud, tid och pengar och ork... nej, det går inte, men kanske nästa gång.

karibien : OJ TACK vilket bra inlägg! Jag blev MYCKET klokare! Jättesnällt av dig att skriva så långt och detaljerat, ska kopiera och spara :-)

Nina: tack så jättemycket!!!! Jag ska föra vidare det sen när jag får ork, är så hiiiiiiimla trött. :-) Kram!!

Jemima sa...

TIPS: Risvälling älskade Isak när han var bebis och skulle börja med välling. Mild och söt smak. Finns att köpa färdig. :)

Anonym sa...

Hejsan

Jag hittade denna sida som jag tycker du kanske är intresserad av att läsa?

http://www.autismdiet.se/dietsida.html

Där står vilka produkter som inte inehåller kasein o.s.v... Ta dig tid att testa när du orkar :-) Önskar dig lycka till!

Marina sa...

saxat ur en artikel http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2326 :

En teori om kost och autism är att en del barn med autism kan ha en genetisk avvikelse som gör att de inte korrekt bryter ner proteiner i tarmen. Detta skulle då leda till restprodukter transporteras via blodet till hjärnan och där orsakar störningar. Restprodukter efter gluten och kasein kanske då skulle påverka hjärnan särskilt negativt. I så fall ska man kunna få en lindring av symptomen genom att utesluta mat med gluten och kasein. Gluten finns i många mjölsorter medan kasein finns i mjölk.